Chleb znaleziony u Liski: [klik]. Najlepiej upiec go w sobotę lub niedzielę, ponieważ wymaga nieco zaangażowania. Najlepiej ciasto zaczynowe wyrobić koło 20.00 w przeddzień pieczenia chleba. Następnego dnia około 13.00 będziemy mieć chlebek.
Przygotowanie: trzeba mieć 2 dni
Składniki:
zaczyn:- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/8 łyżeczki suszonych drożdży,
ciasto właściwe:
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant.
Wykonanie:
- Składniki na zaczyn wymieszać i wyrobić do powstanie gładkiej masy.
- Pokropić oliwą, przykryć ściereczką i odstawić na 12-16 h.
- Po tym czasie należy do zaczynu dodać wszystkie składniki na ciasto właściwe.
- Wymieszać mikserem lub ręcznie. Odstawić na kolejne 2-3 godziny.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i ułożyć w foremkach ( u mnie keksówki ).
- Odłożyć na kolejne 2 godzinki.
- Piekarnik nagrzać na 220 stopni, włożyć chleb i piec ok. 45 minut.
- Rada Liski: nie kroić przed całkowitym wystygnięciem.
Smacznego
Kochana zrób zakwas! Polecam Ci bloga Tatter o chlebie, jest porządny, ma wszystkie wskazówki, jest pokazane co oznacza słowo składać chleb czyli formowanie bochenków okrągłych i owalnych, wszystko o metodach np Bertimeta gdy ciasto się klei :) uważam ten blog za najlepszy, Tatter otworzyła własną piekarnie chyba nawet we Francji
OdpowiedzUsuńhttp://piekarniatatter.blogspot.com/ a zakwas jest prosty jak nie wiem co :) dla mnie trochę może hydracja skomplikowana ale uczę się :))
Dziękuję, dodaję do ulubionych :) i biorę się za robotę :). Dla mnie dobry chleb, to chleb na zakwasie. Te na drożdżach dają radę, ale to nie to :(
Usuńidealny na sobotni poranek:) domowy, pachnący, cudowny:)
OdpowiedzUsuńDomowy chlebek smakuje najlepiej :) Bardzo ladny wyszedl :)
OdpowiedzUsuń