poniedziałek, 5 listopada 2012

Polędwiczka wieprzowa z dynią, porem i komosą ryżową

Dobra propozycja na obiad, czy na lunch. Można przygotować wieczorem i wziąć do pracy. Uwielbiam to połączenie. Podobna moja propozycja do podejrzenia tu: klik.



Przygotowanie: ok. 45 minut


Składniki:

- polędwiczka wieprzowa - 1 szt. ok. 0,5 kg,
- sól, pieprz,
- olej z pestek winogron - 2 łyżki,

- 15 - 20  dkg surowej dyni,
- 2 średnie pory,
- 1,5 szklanki bulionu,
- łyżeczka estragonu,
- łyżeczka cząbru,
- 0,5 szklanki quinoa,
- 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego,
- łyżka granulatu z tapioki lub mąki do zagęszczenia: OPCJONALNIE

- sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:






  1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek.
  2. Kroimy w kostkę.
  3. Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy polędwiczkę i zmniejszamy ogień na mały.
  5. Podsmażamy delikatnie ok. 5 minut i dodajemy dynię.
  6. W tym czasie myjemy i kroimy pora. Dorzucamy do dania. Podsmażamy ok. 5 minut.
  7. Przyprawiamy estragonem i cząbrem, zalewamy bulionem, wsypujemy komosę ryżową i mieszamy.
  8. Przykrywamy i dusimy ok. 25 minut.
  9. Dodajemy śmietanę, solimy, posypujemy pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.



Smacznego :)
K.





8 komentarzy:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*