Przygotowanie: ok. 45 minut
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa - 1 szt. ok. 0,5 kg,
- sól, pieprz,
- olej z pestek winogron - 2 łyżki,
- 15 - 20 dkg surowej dyni,
- 2 średnie pory,
- 1,5 szklanki bulionu,
- łyżeczka estragonu,
- łyżeczka cząbru,
- 0,5 szklanki quinoa,
- 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego,
- łyżka granulatu z tapioki lub mąki do zagęszczenia: OPCJONALNIE
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Polędwiczkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błonek.
- Kroimy w kostkę.
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
- Na wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy polędwiczkę i zmniejszamy ogień na mały.
- Podsmażamy delikatnie ok. 5 minut i dodajemy dynię.
- W tym czasie myjemy i kroimy pora. Dorzucamy do dania. Podsmażamy ok. 5 minut.
- Przyprawiamy estragonem i cząbrem, zalewamy bulionem, wsypujemy komosę ryżową i mieszamy.
- Przykrywamy i dusimy ok. 25 minut.
- Dodajemy śmietanę, solimy, posypujemy pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Smacznego :)
Bardzo ciekawe i smakowite połączenie. Miłego tygodnia!
OdpowiedzUsuńwoow, mega!
OdpowiedzUsuńdanie naprawdę znakomite.
mniam! :) bardzo smakowita propozycja!
OdpowiedzUsuńdzięki za tak liczne przepisy z komosa :)
Pomysł z dodatkiem quinoa to strzał w dziesiątkę
OdpowiedzUsuńsmakowite połączenie!
OdpowiedzUsuńpycha
Oryginalnie, nie da się zaprzeczyć! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Dzięki za inspirację :-D
OdpowiedzUsuńBardzo inspirujące danko;)
OdpowiedzUsuń