Przygotowanie: ok. 1 godzina
Składniki:
- 2 małe cebule,- 2 duże ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 500 g chudego mięsa mielonego wołowego,
- łyżeczka suszonych peperoncini,
- pół łyżeczki suszonych papryczek jalapeno,
- pół łyżeczki kuminu w ziarnach,
- łyżeczka nasion kolendry,
- 1 papryka zielona,
- 1,5 - 2 puszek pomidorów,
- puszka czerwonej fasoli,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Cebulkę kroimy, czosnek obieramy i zgniatamy.
- W garnku rozgrzewamy olej z czosnkiem. Dorzucamy cebulkę. Podsmażamy.
- Mięso myjemy, osuszamy. Dodajemy do cebuli, mieszamy.
- Przyprawy ucieramy w moździerzu. Dodajemy do garnka. Mieszamy.
- Paprykę kroimy w kostkę. Dorzucamy do mięsa, mieszamy i podduszamy ok. 10 minut.
- Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy na malutkim ogniu około 30 - 45 minut.
- Garnek zdejmujemy z ognia. Dodajemy odsączoną fasolę. Mieszamy, doprawiamy.
- Podajemy z tortillą, ryżem lub komosą ryżową.
Smacznego :)
Mmmm apetyczne! Akurat jestem mega głodna, a tu taki obiadek;)
OdpowiedzUsuńOoooo u Ciebie też chilli con carne :-D
OdpowiedzUsuńSuper Ci wyszło! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńchilli con carne moge pożerać codziennie:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam chilli con carne :) Dawno nie robiłem, chyba czas nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńJak ja to lubie! Pikantne i niesamowicie smaczne danie :). Mniam!
OdpowiedzUsuńto musi być po prostu obłędne, uwielbiam wszystko co pikantne! zazdroszczę takiego dania bo u mnie ostatnio tłusto...na zimę się zanosi chyba:) Co do WC to gorąco zapraszam nawet dziś...nie musisz czekać aż będziesz blogerem pięcioletnim :) ja mam dopiero niecałe 2 latka! całuję
OdpowiedzUsuń