Przygotowanie: 10 minut + 45 minut pieczenie ciasta + pieczenie dyni 35 minut + polewa 10 minut
Składniki:
- ok. 0,5 kg dyni,
- szczypta cynamonu,
- 220 g mąki pszennej krupczatki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,0 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka cynamonu,
- 75 g zmielonych migdałów,
- 100 g brązowego cukru,
- 2 duże jajka ( u mnie dwu-żółtkowe ) w temperaturze pokojowej,
- 50 g płynnego miodu ( akacjowego ),
- 250 ml jogurtu naturalnego ( u mnie pół zwykłego, pół greckiego ) w temperaturze pokojowej,
- 150 ml oleju z pestek winogron,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki cukru brązowego,
- 100 g białej czekolady,
- 4 pokruszone ciasteczka amarettini.
Wykonanie:
- Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem i pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni.
- W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre ( widelcem ).
- Składniki suche przesypujemy do mokrych i mieszamy widelcem - w jedną stronę, do wymieszania składników.
- Formę ( u mnie średnica 30 cm ) natłuszczamy i oprószamy kaszą manną.
- Przelewamy ciasto, formując łyżką.
- Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i wkładamy ciasto.
- Pieczemy 45 minut.
- Wyjmujemy i studzimy. W tym czasie robimy puree z dyni - czyli blendujemy w rondelku rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy czekoladę - rozpuszczamy. Wszystko dodajemy do puree z dyni. Mieszamy i wykładamy na ciasto. Ciasteczka kruszymy i posypujemy nimi masę dyniową.
Smacznego :)
O rety, super!!!
OdpowiedzUsuńOoo, ale świetne ciasto!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo interesujące połączenie, wzbudziło moją ciekawość – jak to może smakować?
OdpowiedzUsuńJest pysznie :). Tak trochę świątecznie :)
Usuńmmmm :) bardzo dobrze to wygląda!
OdpowiedzUsuńJuż je lubię!
OdpowiedzUsuńale ładnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńkolor dyniowych wypieków zawsze mnie zachwyca
zapowiada się pysznie, a skoro przepiz z MW to na pewno jeszcze na dodatek pyszne :-D
OdpowiedzUsuńdynia...pyychaaa
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo mięciutkie, a do tego musi być niesamowicie aromatyczne. Pycha :)
OdpowiedzUsuń