poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Zupa krem z żółtej cukinii

Zupka zachęcająca kolorem, zapachem i oczywiście smakiem. Pycha :). W wersji normalnej ( nie dietetycznej ) polecam dodanie kawałka gorgonzoli czy lazura, a wersji mięsnej dodanie świeżo podsmażonego boczku pokrojonego w kostkę. Z mozzarellą też jest dobra :). Mogę tak wymieniać i wymieniać :-))))


Przygotowanie: < 50 minut




Składniki:

- włoszczyzna,
- ok. 2 szklanki wody,
- 1 dość mała żółta cukinia,
- 1 mały por,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżki oliwy/oleju z pestek winogron do podsmażenia,
- łyżeczka curry,
- łyżeczka ostrej papryki,
- sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:


  1. Włoszczyznę myjemy, obieramy. Gotujemy wywar warzywny w dwóch szklankach wody. ( ok. 20 minut - trzeba sprawdzać miękkość warzyw ).
  2. Wyjmujemy selera i pietruszkę.
  3. Cukinię, pora i czosnek kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz.
  4. Warzywa podsmażamy, w międzyczasie przyprawiamy curry i ostrą papryką.
  5. Następnie dorzucamy do wywaru i gotujemy jeszcze ok. 10- 15 minut.
  6. Po tym czasie całość miksujemy i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. ( W tym czasie można dorzucić kawałek serka pleśniowego ).







Smacznego :)
K.

Przepis dołączam do akcji edith:

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*