wtorek, 23 października 2012

Żurek na domowym zakwasie

W moim domu obowiązkowa zupa w jesienno - zimowym menu. Polecam zakwas robić samodzielnie, to żadna robota, a chociaż wiemy co jemy :)


Przygotowanie: ok. 1,5 godziny + 3 dni na zakwas




Składniki:


Zakwas:
- 4 ząbki czosnku,
- skórka z dwóch kromek chleba żytniego,
- szklanka żytniej mąki razowej,
- 1 litr letniej wody,
- opcjonalnie: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz.

Zupa:
- wywar warzywny ( ok. 2 l - 2 marchewki, pietruszka, pół selera, cebula, ząbek czosnku, 5 suszonych grzybów ),
- ok. litr zakwasu,
- 5 średnich ziemniaków,
- 2 cebule.
- łyżka oleju,
- łyżka mąki,
- biała kiełbasa surowa 6-8 kawałków ( opcjonalnie ),
- łyżka majeranku,
- łyżeczka pieprzu,
- szczypta soli,
- 3 łyżki śmietany,
- jajka.

Wykonanie:


Zakwas:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w litrowym słoiku.
  2. Zalewamy letnią wodą, przykrywamy nakrętką, ściereczką i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni.
  3. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia.




Żurek:
  1. W ok. 2-3 litrach wody gotujemy warzywa wraz z grzybami suszonymi. 
  2. Gdy warzywa będą już miękkie wyławiamy je, zostawiając grzyby.
  3. Dolewamy cały zakwas i gotujemy ok. 15 minut.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zupy.
  5. W tym czasie obieramy i kroimy cebulę. Podsmażamy ją na oleju. Gdy już będzie się rumienić dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i całość dodajemy do zupy.
  6. Jeśli jemy żurek z kiełbasą, to dodajemy ją w tym momencie. Gotujemy ok. 30 minut.
  7. Przyprawiamy, zaprawiamy śmietaną i odstawiamy na parę godzin - a najlepiej całą noc. Wtedy żurek jest najlepszy.
  8. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.


Smacznego :)
K.

12 komentarzy:

  1. raz w zyciu robiłam zakwas i żurek wyszedł paskudny:/ nie wiem czemu..
    chętnie bym powtórzyła eksperyment, bo za żurkiem przepadam, a twój jak smakuje tak jak wygląda, to musi być poezja:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam żurek! Koniecznie z białą kiełbaską... Niestety odkąd okazało się, że mam nietolerancję żyta, mogę o nim tylko pomarzyć:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a biały barszcz? Jedyna różnica to mąka pszenna w zakwasie zamiast żytniej! :)

      Usuń
  3. Pszennej też nie mogę:( Tylko bezglutenowe. Robię zakwas bezglutenowy z mąki kukurydzianej(piekę na nim chleb), ale w żurku/barszczu jakoś go nie widzę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No masz rację, też nie widzę :(. Mimo wszystko jest mnóstwo bardzo dobrych bezglutenowych dań :)

      Usuń
  4. wygląda świetnie, bardzo lubimy żurek. świetna fota, żurek patrzy na mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam żurek, to moja ulubiona zupa! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wrzucam do ulubionych. Będę musiała w końcu zrobić swój własny żurek!

    OdpowiedzUsuń
  7. ach, lubię ten kwaskowaty smak ;) jajko to obowiązkowy dodatek

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam żurek :) Próbowałem jakiś czas temu zrobić zakwas, ale niestety mi skwaśniał i jakoś nie mogę się za niego znowu zabrać ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*