sobota, 27 października 2012

Zupa ogórkowa

Tradycyjna polska zupa. W każdym domu inna, zależnie od upodobań. Ta moja robiona pod mojego Mężczyznę.



Przygotowanie: ok. 2 h z przygotowaniem



Składniki:

- 2 ćwiartki z kurczaka ( można pominąć w wersji wege ),
- ziele angielskie, liść laurowy - po 3 szt.,
- 3 średnie ziemniaki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora,
- 3 marchewki,
- 3 ogórki kiszone,
- śmietana,
- garść koperku,
- sól, pieprz.

Wykonanie:





  1. Kurczaka myjemy, oczyszczamy ( jeśli trzeba ). Wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
  2. Gotujemy do miękkości w międzyczasie wybierając szlam.
  3. Ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Gdy mięso będzie już prawie gotowe dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone warzywa i pora.
  5. Gotujemy do miękkości warzyw. 
  6. Marchewkę obieramy i ścieramy. Ogórki kiszone ścieramy ( można starte już kisić. )
  7. Wyjmujemy mięso i pora.
  8. Wrzucamy startą marchewkę i ogórka. Mieszamy i gotujemy ok. 30 minut. Ja wlewam też wodę z ogórków, aby zupa była nieco bardziej kwaśna.
  9. Mięso obieramy i chude, pokrojone kawałki wrzucamy do zupy.
  10. Na koniec dodajemy śmietanę ( parę łyżek ) zaprawioną zupą i koperek ( świeży lub mrożony - suszony może zepsuć smak zupy).
  11. Doprawiamy i gotowe! Zupę najlepiej przygotować wieczorem na następny dzień.


Smacznego :)
K.

5 komentarzy:

  1. O właśnie - ogórkowa! Bardzo lubię i nawet mam kiszone ogórki, więc już nie zwlekam, będzie jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ogórkowa to jedna z ulubionych zup u nas w domu:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ogórkową, musi być mocno kwaśna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*