Przygotowanie: pieczenie: 25 minut, pieczenie dyni: 20 minut, reszta, ok. 10 - 15 minut
Składniki:
- szczypta cynamonu.
suche:
- 250 g mąki pszennej,
- 120 g mąki żytniej razowej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- szczypta soli,
- 100 g brązowego cukru,
- szczypta pomarańczowego barwika ( opcjonalnie ).
mokre:
- 2 jajka,
- 100 ml mleka,
- 130 ml oleju/oliwy,
- 50 ml rumu.
Wykonanie:
- Dynię obieramy, kroimy na kawałki, posypujemy cynamonem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 250 stopni.
- Studzimy i blendujemy.
- W jednej misce mieszamy składniki suche.
- W drugiej do musu z dyni dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy.
- Mokre składniki przelewamy do suchych i krótko mieszamy.
- Nakładamy do papilotek
- Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.
K.
Pysznie wyglądają te babeczki! Śliczna dynia :)
OdpowiedzUsuńślinka cieknie, piękne:) i ten kolorek też cudny!
OdpowiedzUsuńPół dyni to ile bo ja mam jedną dziewięciokilową a drugą trzykilową :) Fajnie byłoby, gdybyś mogła mi podać tak mniej więcej ile tego musu dyniowego po upieczeniu wyszło (na szklanki - waga mi się zepsuła :P). Wielkie dzięki!!
OdpowiedzUsuńok. 3/4 szklanki musu z 0,5 kg dyni :)
UsuńFajny kolor mają te muffinki.
OdpowiedzUsuń