czwartek, 25 października 2012

Makaron z cukinią, bakłażanem i kurkami...

... z okazji Dnia Makaronu :).


Przygotowanie: 45 - 50 minut.



Składniki:

- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 średnia cebula,
- 3,4 łyżki białego wina,
- mała cukinia,
- pół średniego bakłażana,
- puszka pomidorów ( w sezonie 3 świeże ),
- 250 g kurek,
- przyprawy: bazylia, czosnek, peperoncino - ilość dowolna wg uznania,

- makaron razowy penne - tu marki Lubella.

Wykonanie:












  1. Oliwę z obranym i zgniecionym czosnkiem podgrzewamy na wysokiej patelni.
  2. Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy do momentu zeszklenia.
  3. Cukinię kroimy. Bakłażana kroimy i solimy.
  4. Do cebuli dodajemy wino i cukinię. Przykrywamy i ok. 10 min podduszamy.
  5. Bakłażana wycieramy z soli i soków, dowolnie kroimy i dorzucamy do cukinii. Dusimy.
  6. Kurki czyścimy ( przypomnę mój sposób: myjemy pod bieżącą wodą, następnie wrzucamy na 5 min do gorącej wody z rozpuszczoną solą i ponownie myjemy pod bieżącą wodą. ).
  7. Do duszących się warzyw dodajemy pomidory, mieszamy. Dodajemy kurki i przyprawiamy.
  8. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem i gotujemy makaron, który następnie dodajemy do sosu i mieszamy.
  9. Można podawać posypane serem. 


Pycha :)

Pozdrawiam
K.

5 komentarzy:

  1. Pycha :) fajny dodatek kurek. Uwielbiam takie dania z makaronem, a właśnie sobie uświadomiłam, że dawno nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny sposób na makaron! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie znowu coś co uwielbiam! Z kurkami taki makaronik to dopiero musi być pyszny, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Makaron, warzywka, no i te kurki, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*