wtorek, 2 października 2012

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Sezon w pełni. Śliwki są teraz najlepsze. Ciasto upiekłam z prozaicznego powodu. Brakowało mi zapachu takiego placka drożdżowego rozchodzącego się po domu.
Przepis z mojego zeszytu, wielokrotnie przerabiany, aż wyszedł dla mnie idealny, bardzo puszysty placek. Każdy ma swój sposób i swój przepis na najlepsze drożdżowe. Jeśli nie, to do ciast z owocami polecam swój.



Przygotowanie: 30 - 40 minut + 2h wyrastanie + 35- 40 minut pieczenie




Składniki:

Rozczyn:
- 50 g świeżych drożdży,
- łyżka cukru,
- 3 łyżki mąki,
- 1/4 szklanki ciepłego mleka ( ok. 40 stopni ),

Ciasto: ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! )
- 100 g masła,
- 4 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- skórka i sok z połowy cytryny,
- 3/4 szklanki mleka,
- 0,5 kg mąki,
- szczypta soli,

- 0,5 kg śliwek węgierek,

Kruszonka:
- 50 g masła,
- 50 g cukru ( pół na pół biały z brązowym ),
- 70 g mąki.

Wykonanie:



















  1. Przygotowujemy rozczyn: pokruszone drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę i mleko. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
  2. Po tym czasie ucieramy masło z żółtkami i cukrem ( masło i jajka w temperaturze pokojowej! ). Dodajemy skórkę i sok  z cytryny oraz mleko. Miksujemy.
  3. Następnie dodajemy mąkę i rozczyn i mieszamy łyżką, następnie ugniatamy. Ciasto powinno być kleiste ( będzie bardziej puszyste ). Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  4. W tym czasie możemy zrobić kruszonkę i przygotować śliwki. Kruszonka: miksujemy składniki i albo zostawiamy i później rękoma nakładamy na ciasto, albo mrozimy i potem ścieramy. Śliwki myjemy, suszymy i kroimy na pół.
  5. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną.
  6. Ciasto delikatnie urabiamy i wykładamy do formy. Układamy na nim śliwki i posypujemy kruszonką. Odkładamy do wyrośnięcia na ok. 10 - 15 minut.
  7. Pieczemy przez 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni, Ciasto powinno się delikatnie zarumienić.
Smacznego :)
K.


4 komentarze:

  1. Smakowite, zjadłbym kawałek po kolacji na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam duuużo śliwek, więc takie ciasto to świetny pomysł na ich wykorzystanie :-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zielaczku a nie fajniej by było zlikwidować weryfikację obrazkową??? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi Ci o zdjęcia z poszczególnych etapów? Nie zastanawiałam się nad tym :)

      Usuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*