poniedziałek, 8 października 2012

Żurawina

Bardzo lubię żurawinę. Jak na słoiku tej kupnej przeczytałam etykietę to się bardzo zdziwiłam. Taki dżemik robi się przecież tylko z owoców i cukru... Jest banalny w wykonaniu i każdy da sobie z tym radę. POLECAM!


Przygotowanie: ok. 30 minut




Składniki:

( na dwa słoiki 250 ml )
- 0,5 kg żurawiny,
- niepełna szklanka cukru ( tu pół na pół - biały i brązowy ).

Wykonanie:








  1. Żurawinę przebieramy i myjemy.
  2. W garnuszku na małym ogniu podgrzewamy owoce. Dodajemy cukier. Mieszamy.
  3. Podsmażamy do momentu odparowania i uzyskania dość galaretkowatej konsystencji.
  4. Przekładamy do słoików. Odwracamy do góry dnem.
Smacznego :)
K.




6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jest przepyszne :). Nigdy już nie kupię żurawiny w słoiku :)

      Usuń
  2. Z żurawiny jeszcze nie robiłam. Musi być pyszny. Dziękuję za dołączenie do akcji

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też dzisiaj na blogu żurawina:) Tyle, że suszona. Wstyd się przyznać, ale ze świeżą nigdy nie miałam kontaktu. Ten dżemik wygląda zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam żurawiny, ale planuję w końcu popełnić :) Mój mężuś byłby zachwycony - uwielbia ją!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie widziałem nigdzie do kupienia świeżej żurawiny, ale w sumie ostatnio rzadko odwiedzam inne punkty niż mój najbliższy sklep osiedlowy ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*