środa, 3 października 2012

Zapieczone caprese z cukinią

 Świetna propozycja na lunch, obiad czy kolację. Alternatywa dla zwykłej caprese.



Przygotowanie: < 15 minut, pieczenie 40 minut


Składniki:

- pół cukinii,
- ok. 5 pomidorów ( gruntowych ),
- 3 kule mozzarelli ( 100 g ) - najlepiej light,
- parę suszonych pomidorów,
- pieprz, bazylia, czosnek do posypania ( ilość wg uznania ),
- ser Pecorino do posypania

Wykonanie:



  1. Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
  2. Cukinię, pomidory i mozzarellę kroimy w plasterki. Układamy dowolnie w naczynku żaroodpornym.
  3. Dodajemy suszone pomidory, posypujemy przyprawami i polewamy oliwą.
  4. Pieczemy ok. 40 minut.
Smacznego :)
K.

9 komentarzy:

  1. Takiej wersji jeszcze nie jadłam, dlatego bardzo chętnie spróbuję :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O nie, tu znowu jakieś obłędnie pyszne pyszności!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest tak proste a rzeczywiście obłędnie pyszne :)

      Usuń
  3. Jakie delicje w tej formie! Uwielbiam caprese ale nigdy nie jadłam zapieczonej wersji, świetny pomysł na rozgrzewający obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cukinię, o wiele bardziej podoba mi się taka wersja niz tradycyjna caprese ;) no i ta ciągnąca się mozzarella...na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest piękne! Obraz :) Cukinii nigdy nie odmawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bosko, zaśliniłem się :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*