poniedziałek, 22 października 2012

Turecki kebab z duszonymi warzywami

Danie gościło u mnie ostatnio dwa razy. Raz z wołowiną, raz z jagnięciną. Zdecydowanie polecam to drugie mięsko :)


Przygotowanie: ok. 2h



Składniki:


Kebab:
- 0,5 kg mięsa mielonego ( wołowina lub jagnięcina ),
- 3 ząbki czosnku,
- grubo mielona papryka - 1 łyżeczka,
- turecka przyprawa do mięsa mielonego ( a jak nie to: pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, szczypta soli ),
- garść natki pietruszki.

Duszone warzywa:
( spora porcja, część można zawekować lub zamrozić )
- 2 średnie bakłażany,
- 3 średnie cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 papryki,
- pół średniej cukinii,
- 3 pomidory,
- sok z połowy cytryny,
- przyprawy: po łyżeczce mięty, estragonu, cząbru i papryki ostrej,
- pół pęczka natki pietruszki.

Wykonanie:


Duszone warzywa:










  1. Bakłażana kroimy i posypujemy solą z dwóch stron.
  2. Cebulę kroimy. Czosnek zgniatamy. 
  3. W garnku rozgrzewamy oliwę z czosnkiem. Dorzucamy cebulkę i delikatnie podsmażamy.
  4. W tym czasie kroimy cukinię i paprykę. Dokładamy do cebuli. Dusimy ok. 20 minut.
  5. Bakłażany wycieramy ręcznikiem papierowym i dorzucamy do warzyw. Dusimy ok. 20 minut.
  6. W tym czasie parzymy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy.
  7. Dokładamy do warzyw i przyprawiamy. Dusimy ok. 30 minut.
  8. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i mieszamy.
Mięso:
  1. Mięso mielone łączymy z pokrojonym czosnkiem, przyprawami i natką. Formujemy roladki i grillujemy.



Danie podałam z ryżem z granatem oraz pomidorkami koktajlowymi z cebulką i natką posypanymi sumakiem.



Smacznego :)
K.

Przepis dodaję do akcji Aniko:



3 komentarze:

  1. pychota!jestem zakochana w tureckim jedzonku!:D narobiłaś mi smaka na taki obiadek;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie kebaby to bym z chęcią wsunął, nie ma to jak dobrze przyprawione ugrillowane mielone mięsko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*