czwartek, 25 października 2012

Polędwiczka wieprzowa zapiekana pod orzechową kruszonką

Bardzo proste danie, podane przez Panią Dietetyk. Jest tak smaczne, że warto się nim podzielić.


Przygotowanie: ok. 10 min,  45 minut pieczenie,



Składniki:

- polędwiczka wieprzowa,
- garść orzechów laskowych ( pokruszonych ),
- 2 pokrojone małe kromki chleba żytniego razowego,
- 2 łyżki rozpuszczonego, dobrego masła,
- sól, pieprz.

Wykonanie:


  1. Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić. Oprószyć solą i pieprzem.
  2. Piekarnik nastawić na 220 stopni.
  3. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Masło rozpuścić. Dodać pokruszone orzechy i chleb. Pomieszać.
  5. Posypać polędwiczkę i piec ok. 45 minut.
  6. Najlepiej podawać z żurawiną.




Smacznego :)
K.

8 komentarzy:

  1. Ależ pyszności, moja córka uwielbia polędwiczki . Ja też , myślę ,że ten sposób podania jest innowacyjny, ale wart wypróbowania :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłam sceptycznie nastawiona, a jest pysznie. Bardzo do tego pasuje żurawina ze słoika :)

      Usuń
  2. Oooo ciekawe połączenie - mięso i orzechy. Jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pycha. Mogłabym jeść codziennie :)

      Usuń
    2. Na pewno wypróbuję, tym bardziej, że to "szybki" przepis.

      Usuń
  3. Pomysł z orzechową kruszonką na mięsie bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo, świetna propozycja! Bardzo mi się podoba orzechowa kruszonka!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*