środa, 10 października 2012

Muffiny czekoladowe z orzechami

Muffinki powstałe dość szybko, jako mini prezent ( przeważnie tak u mnie bywa z tymi ciachami ). Mocno czekoladowe, mało słodkie.


Przygotowanie: 10 minut + pieczenie 20 minut



Składniki:

suche:
- 100 g mąki żytniej,
- 100 g mąki pszennej,
- 50 g płatków owsianych,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- czubata łyżka kakao,
- 150 g cukru ( pół na pół: cukier puder + brązowy ),
- 3 garstki orzechów ( dowolnych - najlepiej rozdrobnionych ),
- 50 g gorzkiej czekolady posiekanej,

mokre:
- szklanka mleka,
- tabliczka gorzkiej czekolady ( 100 g ),
- pół szklanki oleju,
- 1 duże jajko lub 2 małe,
- łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- opcjonalnie 1 banan.

Wykonanie:






  1.  Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
  2. Składniki suche umieszczamy w jednej misce i mieszamy.
  3. W rondelku podgrzewamy mleko. Rozpuszczamy w nim czekoladę.
  4. W drugiej misce łączymy składniki mokre.
  5. Składniki mokre przelewamy do suchych. Mieszamy ( krótko - tylko do wymieszania składników ) i przekładamy do papilotek.
  6. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.



Smacznego :)
K.

2 komentarze:

  1. muffinki w sam raz na jesień:) wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki to chyba jeden z najwdzięczniejszych przepisów, można je robić 100 razy i za każdym razem z czymś innym :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*