poniedziałek, 1 października 2012

Karniyarik

czyli po prostu bakłażany nadziewane mielonym mięsem. Bardzo udana propozycja lunchowa. Polecam :)


Przygotowanie: ok. 40 minut



Składniki:

- 2 malutkie bakłażany,
- ok. 150 g mięsa mielonego ( najlepiej jagnięciny, ale może też być wołowina ),
- 1 spora cebula,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 pomidor,
- sok z 1/4 cytryny,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 0,5 łyżeczki cukru brązowego,
- garść natki pietruszki,
- sól,
- opcjonalnie owczy ser.

Wykonanie:










  1. Bakłażana myjemy i usuwamy miąższ. Solimy i odstawiamy.
  2. Kroimy cebulę i czosnek. Mięso myjemy.
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, a paru minutach mięso. Mieszamy i przyprawiamy.
  4. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy i dorzucamy do mięsa. Natkę myjemy, kroimy i wrzucamy na patelnię.
  5. Bakłażany wycieramy papierowym ręcznikiem, układamy w wysokiej patelni, napełniamy farszem (można położyć ser na wierzch ). Dolewamy ok. 1,5 szklanki wody i dusimy ok. 20 minut.
  6. Podajemy ciepłe posypane natką.
Smacznego :)
K.


8 komentarzy:

  1. Mmmmmniam! Uwielbiam Twoje przepisy!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faszerowane warzywa to taki jeszcze powiew lata, tak mi się kojarzą :) Podoba mi się nazwa, bo nic nie mówi, lubię takie dania, o których nic nie jestem w stanie powiedzieć po samej nazwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubie takie dania, kojarza sie z latem...

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna potrawa, nie wspominając już o walorach smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To danie jest na mojej liście najbliższych do zrealizowania. Zakochałam się w kuchni arabskiej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zielaczku,
    bakłażana już dawno nie jadłam. To bardzo letnie danie! Po prostu pyszne :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  7. ooojj moje smaki na sama mysl juz slinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*