czwartek, 27 września 2012

Jesienne ciasteczka w wersji light

Dziś rano na blogu "Kuchnia w wersji light" zobaczyłam genialne dietetyczne ciasteczka. Od razu wiedziałam, że je zrobię, szczególnie, że moja Połówka miała ochotę na coś słodkiego. Wprowadziłam parę zmian ze względu na zawartość kuchni oraz własne upodobania i zrobiłam jeszcze jeden rodzaj z wykorzystaniem masła bananowego.
Po spróbowaniu mój M. powiedział: "Ale zaj**iste!". Koniecznie spróbujcie!


Przygotowanie: ok. 35 minut razem z pieczeniem




Składniki:

(wersja z musem jabłkowym )
- 1,5 szklanki musu jabłkowego,
- 1 jajko,
- 3 łyżki oleju z pestek winogron,
- 3/4 szklanki otrębów granulowanych ( użyłam śliwkowych i truskawkowych ),
- 1,5 szklanki płatków owsianych,
- 2 łyżki sezamu,
- 4 łyżki żurawiny suszonej,
- łyżeczka cynamonu

(wersja z masłem bananowym)
- 3/4 szklanki masła bananowego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 1/3 szklanki otrębów granulowanych,
- szklanka płatków owsianych,
- 4 łyżki sezamu,
- garstka orzechów i rodzynek,
- pół łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:





  
ups... już dwóch nie ma










  1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  2. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Suche wsypujemy do mokrych i mieszamy.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia ( mi wyszły 2 blachy ).
  4. Formujemy kuleczki i spłaszczamy.
  5. Pieczemy ok. 20 - 25 minut.
Smacznego :)
K.


P.S. Wielkie dzięki dla Angie za ten przepis! 

3 komentarze:

  1. Świetne :) Podoba mi się ten dodatek cynamonu i żurawiny, na pewno są smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, zaznaczyłam przepis i na pewno je zrobię!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, to prawda - są za****ste:) Robiłam kiedyś podobne, dodawałam jeszcze pestki słonecznika i dyni.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*