czwartek, 1 listopada 2012

Quinoa z czarną fasolą i papryką

Danie wegetariańskie, które przypadło do gustu mojemu Mięsożercy. Powiedział, że smakowało jak chilli con carne ;). Jestem zachwycona komosą ryżową - na stałe zagości w moim domu. Idealne na lunch do pracy. Baardzo polecam :)


Przygotowanie: ok. 35 minut



Składniki:

(inspiracja)
na 2 mniejsze porcje, lub jedną dużą

- 2 ząbki czosnku,
- pół sporej cebuli,
- łyżka oleju z pestek winogron,
- 1 papryka ( ja użyłam pół żółtej i pół czerwonej ),
- 0,5 szklanki quinoa,
- 1 szklanka bulionu warzywnego ( lub wody ),
- 1/4 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki suszonych papryczek jalapeno,
- puszka czarnej fasoli,
- sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:









  1. Cebulę i czosnek dość drobno siekamy.
  2. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i czosnek.
  3. Paprykę myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię.
  4. Gdy cebulka będzie zarumieniona dodajemy 0,5 szklanki quinoa, mieszamy i zalewamy bulionem.
  5. Przyprawy umieszczamy w moździerzu, ucieramy i dodajemy do dania. Mieszamy i przykrywamy.
  6. Gotujemy 15 minut i następnie 5 minut bez pokrywki mieszając.
  7. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czarną fasolę.
  8. Doprawiamy i podajemy.
Smacznego :)
K.

Przepis dodaję do akcji Jasmine:


Parę słów o komosie ryżowej od autorki akcji:
- nie jest zbożem, lecz ma nasiona bogate w skrobię, co sprawia, że jest traktowana jak zboże,

- to skarbnica witamin i minerałów,
 - jest bogata w pełnowartościowe białko, może więc z powodzeniem stanowić doskonałą bazę do posiłków dla wegan oraz wegetarian ,

- zawiera więcej wapnia, niż mleko,

 - nie zawiera glutenu (jest dobra dla alergików) ,

- była podstawowym posiłkiem Inków i Azteków,

 - ma niski indeks glikemiczny - nie powoduje więc gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi ,

- nie powinny spożywać jej dzieci oraz osoby z problemami krążenia ze względu na zawartość saponiny ,


- wzmacnia nerki i osierdzie ,


- ma delikatny smak ,


- przyrządza się ją podobnie jak ryż (czas gotowania wynosi około 15minut) ,


- można ją nabyć w sklepach z żywnością ekologiczną.





8 komentarzy:

  1. Komosa zawsze mi się podobała, ale jeszcze nie miałem okazji jej spróbować, skoro jest taka dobra, to muszę się przejść do sklepu ze zdrową żywnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam, gotuję, lubię:)Fajne, zdrowe danie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, super danie, warto zrobic i spróbowac samemu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam quinoę. Mniam! Fajnie dobrane składaniki.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna propozycja, bardzo lubię ziarna quinoa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. zaintrygowałaś mnie tym daniem:) jeżeli zdeklarowany mięsożerca zachwalał, to ja swoim też muszę coś takie ugotować;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*