niedziela, 4 listopada 2012

Najprostsza i najlepsza sałatka z kapusty pekińskiej

Sałatka mojej Mamy, którą ja też robię od zawsze. Testerowi Mężczyźnie bardzo smakuje, więc często gości na naszym stole :)


Przygotowanie: do 10 minut




Składniki:

- 1/3 kapusty pekińskiej,
- pół średniej cebuli,
- pół jabłka,
- kawałek ( 1/3 ) świeżej papryki,
- kawałek ( 2/3 ) papryki marynowanej.

dressing:
- 3 łyżki oleju z pestek winogron,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pół łyżeczki oregano,

- sól, pieprz.

Wykonanie:


  1. Kapustę kroimy, posypujemy szczyptą soli i ugniatamy.
  2. Cebulę, jabłko i paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do kapusty.
  3. Przygotowujemy dressing mieszając wszystkie składniki.
  4. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe :)
Najlepiej smakuje z pieczonym kurczakiem:

Smacznego :)
K.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie surówki. Spróbuję z dodatkiem papryki marynowanej, jak u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobną :) Tylko mnie ten olej z pestek winogron zastanawia - w takiej sałatce i tak go nie czuć, a jest dość drogi, nie lepiej wykorzystać bezsmakowy olej rzepakowy? Osobiście żal mi tych drogich olejów do tego typu sałatek (poza tym rzepakowy i tak jest zdrowszy).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze względu na obecność kwasów omega 3 i 6 używam tego oleju z pestek winogron. A z reszta Pani Dietetyk pozwala nam tylko na taki olej + oliwę z oliwek i w kuchni innych tłuszczów już nie posiadam;)

      Usuń
  3. A ile tego oleju zużyjesz gruszko z fartuszka do takiej sałatki niewiele:)
    Mi się wydaje że od czasu do czasu można sobie pozwolić:))))
    Zawsze to coś innego.
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*