wtorek, 6 listopada 2012

Cynamonowe ciasto jogurtowe z dyniowym puree

Super pyszne, pachnące ciasto znalezione u niezawodnej Dorotuś na MW. Polecam każdemu. Nawet ja spróbowałam i uważam, że jest cudne ( a słodyczy nie lubię ).



Przygotowanie: 10 minut + 45 minut pieczenie ciasta + pieczenie dyni 35 minut + polewa 10 minut



Składniki:


- ok. 0,5 kg dyni,
- szczypta cynamonu,

- 220 g mąki pszennej krupczatki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,0 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżka cynamonu,
- 75 g zmielonych migdałów,
- 100 g brązowego cukru,

- 2 duże jajka ( u mnie dwu-żółtkowe ) w temperaturze pokojowej,
- 50 g płynnego miodu ( akacjowego ),
- 250 ml jogurtu naturalnego ( u mnie pół zwykłego, pół greckiego ) w temperaturze pokojowej,
- 150 ml oleju z pestek winogron,

- 2 łyżki masła,
- 2 łyżeczki cukru brązowego,
- 100 g białej czekolady,

- 4 pokruszone ciasteczka amarettini.

Wykonanie:










  1. Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Posypujemy cynamonem i pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni.
  2. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre ( widelcem ).
  3. Składniki suche przesypujemy do mokrych i mieszamy widelcem - w jedną stronę, do wymieszania składników.
  4. Formę ( u mnie średnica 30 cm ) natłuszczamy i oprószamy kaszą manną.
  5. Przelewamy ciasto, formując łyżką.
  6. Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i wkładamy ciasto.
  7. Pieczemy 45 minut.
  8. Wyjmujemy i studzimy. W tym czasie robimy puree z dyni - czyli blendujemy w rondelku rozpuszczamy masło z cukrem. Dodajemy czekoladę - rozpuszczamy. Wszystko dodajemy do puree z dyni. Mieszamy i wykładamy na ciasto. Ciasteczka kruszymy i posypujemy nimi masę dyniową.
Smacznego :)
K.








10 komentarzy:

  1. Bardzo interesujące połączenie, wzbudziło moją ciekawość – jak to może smakować?

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ładnie wygląda:)
    kolor dyniowych wypieków zawsze mnie zachwyca

    OdpowiedzUsuń
  3. zapowiada się pysznie, a skoro przepiz z MW to na pewno jeszcze na dodatek pyszne :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na bardzo mięciutkie, a do tego musi być niesamowicie aromatyczne. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*