sobota, 10 listopada 2012

Chleb pszenny

Zaczynam swoją przygodę z pieczeniem pieczywa. Skorzystałam z rady Liski i rozpoczęłam od pszennych wypieków. Istnieje większe prawdopodobieństwo, że wyjdą.

Chleb znaleziony u Liski: [klik]. Najlepiej upiec go w sobotę lub niedzielę, ponieważ wymaga nieco zaangażowania. Najlepiej ciasto zaczynowe wyrobić koło 20.00 w przeddzień pieczenia chleba. Następnego dnia około 13.00 będziemy mieć chlebek.


Przygotowanie: trzeba mieć 2 dni



Składniki:

zaczyn:
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/8 łyżeczki suszonych drożdży,

ciasto właściwe:
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant.

Wykonanie:


  1. Składniki na zaczyn wymieszać i wyrobić do powstanie gładkiej masy.
  2. Pokropić oliwą, przykryć ściereczką i odstawić na 12-16 h.
  3. Po tym czasie należy do zaczynu dodać wszystkie składniki na ciasto właściwe.
  4. Wymieszać mikserem lub ręcznie. Odstawić na kolejne 2-3 godziny.
  5. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i ułożyć w foremkach ( u mnie keksówki ).
  6. Odłożyć na kolejne 2 godzinki.
  7. Piekarnik nagrzać na 220 stopni, włożyć chleb i piec ok. 45 minut.
  8. Rada Liski: nie kroić przed całkowitym wystygnięciem.
Smacznego
K.



4 komentarze:

  1. Kochana zrób zakwas! Polecam Ci bloga Tatter o chlebie, jest porządny, ma wszystkie wskazówki, jest pokazane co oznacza słowo składać chleb czyli formowanie bochenków okrągłych i owalnych, wszystko o metodach np Bertimeta gdy ciasto się klei :) uważam ten blog za najlepszy, Tatter otworzyła własną piekarnie chyba nawet we Francji
    http://piekarniatatter.blogspot.com/ a zakwas jest prosty jak nie wiem co :) dla mnie trochę może hydracja skomplikowana ale uczę się :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dodaję do ulubionych :) i biorę się za robotę :). Dla mnie dobry chleb, to chleb na zakwasie. Te na drożdżach dają radę, ale to nie to :(

      Usuń
  2. idealny na sobotni poranek:) domowy, pachnący, cudowny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy chlebek smakuje najlepiej :) Bardzo ladny wyszedl :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*