wtorek, 25 września 2012

Ogórki z curry i chilli

Dawno miałam już wrzucić ten przepis ale jakoś mi umknął. Polecam te ogóreczki, są przepyszne :)



Przygotowanie: ok. 2h




Składniki:

- ok. 3 kg ogórków,
- 3 papryczki chilli,
- główka czosnku,
- 4 łyżki soli,
- 0,5 opakowania papryki ostrej,
- 1 opakowanie przyprawy curry,
zalewa:
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 szklanki ciepłej wody,
- 3/4 szklanki octu,
- 1/4 szklanki oleju.

Wykonanie:

  1. Ogórki bardzo dokładnie myjemy. Kroimy z podłużne plastry. Zasypujemy solą.
  2. Po 30 minut odlewamy wodę z ogórków.
  3. Chilli kroimy w plasterki lub paseczki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do ogórków.
  4. Dosypujemy curry i paprykę ostrą. Mieszamy i odstawiamy na pół godzinki.
  5. Następnie przekładamy ogórki z dodatkami do słoików.
  6. Przygotowujemy zalewę: cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy ocet i olej.
  7. Zalewamy słoiki i pasteryzujemy ok. 25 minut ( na dnie garnka układamy ściereczkę, wlewamy do garnka wodę w temperaturze najbardziej zbliżonej do zawartości słoików ( ilość wody - do 3/4 słoika ). Staramy się na malutkim ogniu doprowadzić wodę do temperatury 90 stopni i w takim stanie pozostawiamy na 25 minut. )
  8. Słoiki po pasteryzacji odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego :)
K.

Wpis dodaję do akcji Myszy:


5 komentarzy:

  1. zawekowałam kilka słoiczków ale bez dodatku chilli... o tym nie pomyślałam mimo ze (wyjątkowo!) miałam...

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być wspaniałe! nie wiedziałam że masz takiego świetnego bloga i takie super przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. jeden z moich ulubionych sposobów na ogórki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze, coraz bardziej zaczynam żałować, że przegapiłem tegoroczny sezon na przetwory ogórkowe, zwłaszcza że uwielbiam ogórki w occie, zwłaszcza na ostro w różnych postaciach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobno smakuję wyśmienicie i są bardzo oryginalne w smaku! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*