środa, 5 grudnia 2012

Śniadanie w słoiku IV

Dwie słoikowe propozycje z serkiem mascarpone

Cynamonowa owsianka z mascarpone, bananami i pierniczkiem


Przygotowanie: ok. 15 minut

Składniki:

( na 2 słoiki )
- 1,5 szklanki mleka,
- szklanka płatków owsianych,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki cukru trzcinowego,
- 2 łyżki mascarpone,
- banan,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- pokruszony pierniczek na wierzch.

Wykonanie:


  1. Mleko gotujemy z płatkami, cynamonem i cukrem co jakiś czas mieszając.
  2. Gdy owsianka troszkę przestygnie dodajemy mascarpone i mieszamy. Studzimy.
  3. Przekładamy do słoiczków, na to wykładamy pokrojonego banana, jogurt i posypujemy pierniczkiem.
  4. Chowamy na noc do lodówki.
Kawowa jęczmienianka z mascarpone i bananami



Przygotowanie: ok. 15 minut

Składniki:

(na dwa słoiczki)

- szklanka mleka,
- 0,5 szklanki płatków jęczmiennych,
- pół szklanki kawy ( u mnie z ekspresu ),
- łyżeczka cukru trzcinowego,
- 2 łyżki mascarpone,
- banan,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- do posypania kakao lub biała czekolada.

Wykonanie:

  1. Mleko gotujemy z płatkami, kawą i cukrem. Po delikatnym przestudzeniu dodajemy mascarpone. Studzimy.
  2. Na dnie słoiczka układamy pokrojonego banana. Wykładamy jęczmieniankę, na to znów banana. 
  3. Wykładamy po łyżce jogurtu i posypujemy białą czekoladą lub kakao.
  4. Chowamy na noc do lodówki.
Smacznego :)
K.

2 komentarze:

Dziękuję za wszystkie komentarze :*