środa, 5 grudnia 2012

Chleb żytni z oregano na zakwasie

Od kiedy mam zakwas to co drugi, trzeci dzień piekę chleb. Za każdym razem inny. Teraz akurat mój Mężczyzna miał ochotę na pizzę i dlatego do chleba zażyczył sobie oregano i paprykę :).

Mam pytanie: może ktoś wie gdzie w Warszawie kupić dobre chlebowe mąki? Nie mogę nigdzie namierzyć np. orkiszowej.


Przygotowanie: 15 minut + 1 wyrastanie: 3-4 h + drugie wyrastanie ok.2h+pieczenie 45 min



Składniki:

- 4 łyżki zakwasu żytniego,
- 0,5 kg mąki żytniej typ 720,
- szklanka letniej wody ( 250 ml ),
- łyżka soli,
- łyżka oregano,
- pół łyżki papryki ostrej w płatkach.

Wykonanie:


  1. Składniki mieszamy ( ja najpierw mieszam bez przypraw i odkładam trochę ciasta na zakwas ). Wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3-4h.
  2. W połowie czasu można przemieszać ciasto.
  3. Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 2h.
  4. Pieczemy 45 minut w temperaturze 230 - 250 stopni.
Smacznego!
K.




5 komentarzy:

  1. Fajnie, że zaczęłaś piec chlebki:) Moje właśnie siedzą w piekarniku. Dla siebie i córki piekę bezglutenowe, ale dla męża żytnie albo pszenno-żytnie na zakwasie. Nie chce mi się tak często, zazwyczaj piekę raz na 5-7 dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja jakoś się nie mogę zmobilizować do wypieku chleba, Twój fanie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. pyyycha jadlabym chyba caly dzien z pomidorami i mozarella :D

    OdpowiedzUsuń
  4. mam to samo:) o kilku miesiecy, uważaj to wciąga!!!!:) i wyjścia nie ma;)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*