Mam pytanie: może ktoś wie gdzie w Warszawie kupić dobre chlebowe mąki? Nie mogę nigdzie namierzyć np. orkiszowej.
Przygotowanie: 15 minut + 1 wyrastanie: 3-4 h + drugie wyrastanie ok.2h+pieczenie 45 min
Składniki:
- 4 łyżki zakwasu żytniego,- 0,5 kg mąki żytniej typ 720,
- szklanka letniej wody ( 250 ml ),
- łyżka soli,
- łyżka oregano,
- pół łyżki papryki ostrej w płatkach.
Wykonanie:
- Składniki mieszamy ( ja najpierw mieszam bez przypraw i odkładam trochę ciasta na zakwas ). Wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 3-4h.
- W połowie czasu można przemieszać ciasto.
- Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 2h.
- Pieczemy 45 minut w temperaturze 230 - 250 stopni.
Smacznego!
K.
Fajnie, że zaczęłaś piec chlebki:) Moje właśnie siedzą w piekarniku. Dla siebie i córki piekę bezglutenowe, ale dla męża żytnie albo pszenno-żytnie na zakwasie. Nie chce mi się tak często, zazwyczaj piekę raz na 5-7 dni.
OdpowiedzUsuńja jakoś się nie mogę zmobilizować do wypieku chleba, Twój fanie wygląda
OdpowiedzUsuńo jezuuu chce taki
OdpowiedzUsuńpyyycha jadlabym chyba caly dzien z pomidorami i mozarella :D
OdpowiedzUsuńmam to samo:) o kilku miesiecy, uważaj to wciąga!!!!:) i wyjścia nie ma;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!