piątek, 7 września 2012

Muffiny korzenne z masłem bananowym

Idziemy dziś odwiedzić znajomych, czyli jest okazja coś upiec, aby nie iść z pustymi łapkami. Padło na muffinki ze względu na dostępność składników i możliwość wykorzystania masła bananowego.


Przygotowanie: ok. 30 minut




Składniki:

na 12 sztuk
suche:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki płatków owsianych,
- 0,5 szklanki cukru brązowego,
- 1 łyżka budyniu śmietankowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej.
mokre:
- 1/3 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 jajka.

- masło bananowe do nadziania,

opcjonalnie, jeśli połowę babeczek chcemy kakaowe:
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżki rumu lub likieru.

Wykonanie:


  1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
  2. W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre.
  3. Do składników suchych przelewamy mokre. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
  4. Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami.
  5. Na każdą papilotkę wykładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczkę masła bananowego i 1,5 łyżki ciasta.
  6. Jeśli połowę chcemy zrobić kakaową, to po wyłożeniu 6 muffinek do ciasta dodajemy kakao, cukier oraz rum. Mieszamy i wykładamy na blaszkę przekładając masłem bananowym.
  7. Pieczemy ok. 25 minut.
Smacznego :)
K.

dalej nie mam aparatu, ale telefonem staram się jak mogę :)

2 komentarze:

  1. Same pyszności w tych babeczkach. :) Zjadłoby się takie popołudniem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj coś czuję, że jutro kupię banany, może nie będę robił z nich masła, ale mam ochotę na wypiek z bananami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*