Przygotowanie: ok. 30 minut
Składniki:
na 12 sztuksuche:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki płatków owsianych,
- 0,5 szklanki cukru brązowego,
- 1 łyżka budyniu śmietankowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej.
mokre:
- 1/3 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 jajka.
- masło bananowe do nadziania,
opcjonalnie, jeśli połowę babeczek chcemy kakaowe:
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka cukru,
- 2 łyżki rumu lub likieru.
Wykonanie:
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre.
- Do składników suchych przelewamy mokre. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
- Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami.
- Na każdą papilotkę wykładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczkę masła bananowego i 1,5 łyżki ciasta.
- Jeśli połowę chcemy zrobić kakaową, to po wyłożeniu 6 muffinek do ciasta dodajemy kakao, cukier oraz rum. Mieszamy i wykładamy na blaszkę przekładając masłem bananowym.
- Pieczemy ok. 25 minut.
Smacznego :)
K.
dalej nie mam aparatu, ale telefonem staram się jak mogę :) |
Same pyszności w tych babeczkach. :) Zjadłoby się takie popołudniem.
OdpowiedzUsuńOj coś czuję, że jutro kupię banany, może nie będę robił z nich masła, ale mam ochotę na wypiek z bananami :)
OdpowiedzUsuń