czwartek, 6 września 2012

Gulasz z dynią, marchewką i kurkami

Bardzo często jemy różnego typu gulasze zimą. Idzie jesień i nabraliśmy ochoty na gulasz w kolorze jesieni. Oczywiście jak gulasz - to z wołowiny, duszony przez parę godzin, a najlepszy następnego dnia :).
Dalej niestety jestem bez aparatu, więc zdjęcie słabe, zrobione komórką. Tak dużo różnych różności ostatnio przygotowuję w kuchni, że aż mnie skręca przez tę niemoc robienia zdjęć. Ehh,


Przygotowanie: < 4 h




Składniki:


- 500g wołowiny ( ja używam najczęściej ligawę bądź zrazowe, jednak może być tłustsze mięso ),
- łyżka papryki słodkiej,
- pół łyżeczki pieprzu,
- szczypta soli,
- łyżka sosu woncester,
- łyżka oleju z pestek winogron,

- 1,5 - 2 duże cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,

- parę suszonych grzybów,
- 2-3 liście laurowe,
- parę ziaren ziela angielskiego,
- ok. dwóch szklanek ciemnego piwa lub czerwonego, wytrawnego wina,
- ok. szklanka wody ( opcjonalnie do podlewania ),
- pół małej dyni,
- 2 spore marchewki,
- 250 g kurek,
- opcjonalnie dwie ostre papryczki,
- po łyżeczce papryki ostrej i słodkiej,
- sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:


  1. Mięso myjemy i kroimy w niezbyt duże kawałki. Przyprawiamy papryką słodką, pieprzem, odrobiną soli i sosem woncester. Odstawiamy.
  2. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek obieramy i zgniatamy. Podsmażamy na oleju z pestek winogron ( w garnku, w którym będziemy robić gulasz ) na małym ogniu ( najlepiej na płytce ).
  3. W tym czasie na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i podsmażamy mięso. Smażymy krótko z każdej strony - aby zamknąć pory i pozostawić mięso soczyste. Podsmażone mięso przekładamy do garnka z cebulką i czosnkiem. 
  4. Dorzucamy suszone grzybki, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy i podsmażamy wszystko razem na malutkim ogniu ok. 5-10 minut. ( jeśli dodajemy ostre papryczki to robimy to właśnie w tym momencie - dorzucamy przekrojone na pół )
  5. Dolewamy ok. 2 szklanki piwa ciemnego/wina czerwonego i dusimy ok. 2h. Ja nie przykrywam garnka. Czekam aż wino trochę wyparuje, sos zgęstnieje. W razie zbyt małej ilości sosu podlewam całość wodą. Co jakiś czas mieszam.
  6. W tym czasie myjemy, czyścimy i obieramy warzywa. Dynię kroimy w kostkę, marchewkę w talarki. Kurki myjemy pod bieżącą wodą a następnie wrzucamy do gorącej wody pomieszanej z łyżką soli. Mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Grzyby się obkurczą, zanieczyszczenia opadną na dno.
  7. Po tych dwóch godzinach duszenia do gulaszu dorzucamy przyprawy, dynię i marchewkę. Mieszamy i dusimy jeszcze godzinkę. (Ja już na tym etapie przykrywam garnek )
  8. Po godzinie dodajemy kurki, mieszamy i dusimy ostatnie 30 minut.
  9. Najlepiej podawać następnego dnia :).
Smacznego :)
K.

Wpis dodaję do akcji Beatrice:



oraz do akcji Szybkie Gotowanie:



1 komentarz:

  1. Nigdy nie używałem dyni do gulaszu, ale wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*