Przygotowanie: ok. 1,5 godziny
Składniki:
- 6 kotletów schabowych,- 3 łyżeczki harissy,
- mozzarella ( 1 opak. ),
- 6 plasterków dowolnej szynki,
- 1 łyżka oleju z pestek winogron,
"ratatuj":
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 1,5 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryka biała,
- pół papryki czerwonej,
- 200g kurek,
- 2 pomidory,
- 1/4 średniej cukinii,
- sok z połowy limonki,
- 0,5 łyżeczki estragonu,
- 1,5 łyżeczki cząbru,
- 1 łyżeczka mięty.
Wykonanie:
- Kotlety rozbijamy i smarujemy harissą. Odstawiamy do lodówki,
- Kroimy cebulę i miażdżymy czosnek. W garnku rozgrzewamy olej.
- Wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy.
- W tym czasie kroimy paprykę i cukinię w słupki. Dorzucamy do garnka. Dodajemy sok z limonki oraz przyprawy.
- Dusimy ok. 15 minut. Następnie dodajemy oczyszczone kurki oraz sparzone i obrane pomidory.
- Dusimy ok. 30 - 35 minut.
- Na kotlety kładziemy szynkę i kawałek mozzarelli. Zawijamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron.
- Smażymy najpierw stroną łączenia ( ładnie się zasklepi ). Przykrywamy.
- Następnie odwracamy i smażymy z drugiej strony ( też z przykrywką ).
- Warzywa układamy na talerzu. Na nich układamy roladki.
Smacznego :)
K.
ochhh jak apetycznie wyglada:) slinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńO matko, ślinotoku po nocy dostałem, pycha takie roladki, z ciągnącą mozarellą i ostrą harissą :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle smakowite czyszczenie lodówki;)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na to danie, niesamowicie wygląda!
OdpowiedzUsuń