Na targu w Turcji kupiłam pomidory suszone na słońcu, więc miałam mało roboty ;)
Przygotowanie: ok. 15 minut
Składniki:
( na 3 słoiki 250 ml )- ok. 300g pomidorów suszonych na słońcu,
- 2 łyżki suszonej bazylii,
- łyżka czosnku w płatkach,
- ząbek czosnku,
- opcjonalnie parę suszonych ostrych papryczek,
- 3 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki octu balsamicznego.
Wykonanie:
- Pomidory mieszamy w miseczce z przyprawami.
- Wyparzamy i wycieramy słoiki.
- Do słoików wkładamy pomidory ( do 3/4 wysokości słoika ).
- W rondelku rozgrzewamy oliwę z octem i ząbkiem czosnku.
- Pomidory zalewamy gorącą oliwą. Zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem.
- Gotowe! Najlepiej jeść po paru dniach, ale wytrzymają też parę lat ( nie wiem czy komuś się to kiedyś udało ;) ). Oliwa z pomidorów jest idealna jako baza do sosów i do innego zastosowania :).
Zielaczku,
OdpowiedzUsuńu mnie pomidorów suszonych nie będzie, bo przetworami się nie zajmuję w ogóle, za to lubię podejrzeć jak robią je inni :)
Super, że przywiozłaś swoje z Turcji! Wyglądają zabójczo smacznie.
Z serdecznymi pozdrowieniami,
E.
Chętnie bym widziała w mojej spiżarni kilka takich słoiczków;)
OdpowiedzUsuńMmmmm, uwielbiam... W zeszłym roku suszyłam sama - ufff sporo pracy. Wyszło tylko kilka małych słoiczków, które jedliśmy z M z wielkim namaszczeniem;) W tym roku kupiłam suszone i mam więcej zapasów. Zresztą suszone można robić w słoiki przez cały rok:) Nie znam opcji z octem, u mnie jest sama oliwa i świeże ziółka. I oczywiście czosnek:)
OdpowiedzUsuńTeż nie robiłem z octem, ale podoba mi się ten pomysł :) Kiedyś kupowałem suszone pomidory przez internet, były naprawdę świetnej jakości i zdecydowanie tańsze niż w sklepach :) Pewnie kiedy skończą mi się domowe to znowu zrobię takie zakupy :)
OdpowiedzUsuńoj, chyba warto mimo wszystko ten dyniowy okaz poświęcić !:)
OdpowiedzUsuńoj marzy mi się Turcja i pomidory :-) chyba tez zrobię ale z kupionych... w Polsce;-)
OdpowiedzUsuń