piątek, 28 września 2012

Revan kebab...

... a raczej moja wariacja na ten temat. Danie to jedliśmy w jednej z restauracji. Przepisu nigdzie nie ma, ponieważ był to wymysł szefa kuchni, bardzo udany muszę przyznać :).


Przygotowanie: ok. 2 godzin




Składniki:

- ok. 500 g jagnięciny ( tu wołowina ),
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- pół szklanki białego wina ( wermutu lub po prostu bulion ),
- łyżeczka mąki,
- łyżeczka chilli,
- łyżeczka sosu woncester ( tylko w przypadku wołowiny ),
- ząbek czosnku,
- 50 g moreli suszonych,
- 3 listki laurowe,
- pęczek dymki,
- małe opakowanie śmietany 18 %,
- 1/4 szklanki wody,
- łyżeczka estragonu,
- sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:















  1. Mięso kroimy na dość małe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz chilli. Jeśli używamy wołowiny to dodajemy jeszcze łyżeczkę sosu woncester.
  2. Mięso obtaczamy w łyżeczce mąki.
  3. Miażdżymy czosnek.
  4. Na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i wrzucamy mięso.
  5. Morele kroimy w paseczki i dorzucamy do mięsa.
  6. Podlewamy winem. Dodajemy listki laurowe.
  7. Gotujemy bez przykrycia około godziny na bardzo małym ogniu. Mięso będzie gotowe, gdy sos się zredukuje.
  8. Dymkę kroimy w centymetrowe słupki.
  9. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie dymkę.
  10. Podsmażamy około 5 minut i dodajemy śmietanę.
  11. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy estragon.
  12. Dorzucamy mięso i dusimy pod przykryciem ok. 25 minut podlewając czasem wodą.
  13. Podawać z puree ziemnaczanym.
Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. same smaczne składniki, to musi być dobre!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ciekawie :) Świetne, smakowe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Morele?? To połączenie musi ROZBRAJAĆ kubki smakowe :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Z Jagnięciną to musi być dopiero mistrzostwo świata, choć i z chęcią spróbowałabym, Twojej wołowej wersji tego przysmaku :)

    Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę udanego weekendu!
    E.

    OdpowiedzUsuń
  5. Miecho zamieniam na idyka i lece do kuchni :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Nabrałam ochoty na takie coś. Oczywiście z wołowiną :-) Zapowiada się na obiadową pyszność :-D

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie pomysły :) I połączenie mięsa z suszonymi owocami, robiłem kurczaka z morelami i był pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale smakowitości! Z chęcią bym zjadła porcyjkę... Albo i dwie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*