Przygotowanie: ok. 2 godzin
Składniki:
- ok. 500 g jagnięciny ( tu wołowina ),- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- pół szklanki białego wina ( wermutu lub po prostu bulion ),
- łyżeczka mąki,
- łyżeczka chilli,
- łyżeczka sosu woncester ( tylko w przypadku wołowiny ),
- ząbek czosnku,
- 50 g moreli suszonych,
- 3 listki laurowe,
- pęczek dymki,
- małe opakowanie śmietany 18 %,
- 1/4 szklanki wody,
- łyżeczka estragonu,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Mięso kroimy na dość małe kawałki. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz chilli. Jeśli używamy wołowiny to dodajemy jeszcze łyżeczkę sosu woncester.
- Mięso obtaczamy w łyżeczce mąki.
- Miażdżymy czosnek.
- Na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę z czosnkiem i wrzucamy mięso.
- Morele kroimy w paseczki i dorzucamy do mięsa.
- Podlewamy winem. Dodajemy listki laurowe.
- Gotujemy bez przykrycia około godziny na bardzo małym ogniu. Mięso będzie gotowe, gdy sos się zredukuje.
- Dymkę kroimy w centymetrowe słupki.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie dymkę.
- Podsmażamy około 5 minut i dodajemy śmietanę.
- Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy estragon.
- Dorzucamy mięso i dusimy pod przykryciem ok. 25 minut podlewając czasem wodą.
- Podawać z puree ziemnaczanym.
same smaczne składniki, to musi być dobre!:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ciekawie :) Świetne, smakowe połączenie.
OdpowiedzUsuńMorele?? To połączenie musi ROZBRAJAĆ kubki smakowe :))
OdpowiedzUsuńZ Jagnięciną to musi być dopiero mistrzostwo świata, choć i z chęcią spróbowałabym, Twojej wołowej wersji tego przysmaku :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie Cię pozdrawiam i życzę udanego weekendu!
E.
Wygląda bardzo apetycznie :]
OdpowiedzUsuńMiecho zamieniam na idyka i lece do kuchni :))
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty na takie coś. Oczywiście z wołowiną :-) Zapowiada się na obiadową pyszność :-D
OdpowiedzUsuńLubię takie pomysły :) I połączenie mięsa z suszonymi owocami, robiłem kurczaka z morelami i był pycha :)
OdpowiedzUsuńAle smakowitości! Z chęcią bym zjadła porcyjkę... Albo i dwie:)
OdpowiedzUsuń