Przygotowanie: ok. 2h
Składniki:
- ok. 3 kg ogórków,- 3 papryczki chilli,
- główka czosnku,
- 4 łyżki soli,
- 0,5 opakowania papryki ostrej,
- 1 opakowanie przyprawy curry,
zalewa:
- 2/3 szklanki cukru,
- 2 szklanki ciepłej wody,
- 3/4 szklanki octu,
- 1/4 szklanki oleju.
Wykonanie:
- Ogórki bardzo dokładnie myjemy. Kroimy z podłużne plastry. Zasypujemy solą.
- Po 30 minut odlewamy wodę z ogórków.
- Chilli kroimy w plasterki lub paseczki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do ogórków.
- Dosypujemy curry i paprykę ostrą. Mieszamy i odstawiamy na pół godzinki.
- Następnie przekładamy ogórki z dodatkami do słoików.
- Przygotowujemy zalewę: cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy ocet i olej.
- Zalewamy słoiki i pasteryzujemy ok. 25 minut ( na dnie garnka układamy ściereczkę, wlewamy do garnka wodę w temperaturze najbardziej zbliżonej do zawartości słoików ( ilość wody - do 3/4 słoika ). Staramy się na malutkim ogniu doprowadzić wodę do temperatury 90 stopni i w takim stanie pozostawiamy na 25 minut. )
- Słoiki po pasteryzacji odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Smacznego :)
K.
Wpis dodaję do akcji Myszy:
zawekowałam kilka słoiczków ale bez dodatku chilli... o tym nie pomyślałam mimo ze (wyjątkowo!) miałam...
OdpowiedzUsuńmuszą być wspaniałe! nie wiedziałam że masz takiego świetnego bloga i takie super przepisy!
OdpowiedzUsuńjeden z moich ulubionych sposobów na ogórki :)
OdpowiedzUsuńKurcze, coraz bardziej zaczynam żałować, że przegapiłem tegoroczny sezon na przetwory ogórkowe, zwłaszcza że uwielbiam ogórki w occie, zwłaszcza na ostro w różnych postaciach :)
OdpowiedzUsuńPodobno smakuję wyśmienicie i są bardzo oryginalne w smaku! ;)
OdpowiedzUsuń