poniedziałek, 24 września 2012

IMAM BAYILDI

Czyli inaczej omdlały imam. Legenda głosi, że gdy imam otrzymał to danie to zemdlał z wrażenia ;).
Jest to turecka przystawka podawana na zimno ( moja Połówka uważa, że duże lepsze byłoby podane na ciepło - ja się nie zgadzam ;) ).
Danie jest fenomenalne, mogłabym je jeść na okrągło!


Przygotowanie: ok. 45 - 50 minut




przepis pochodzi z mojej książki z tureckimi przepisami, z paroma zmianami

Składniki:

- 1 spory bakłażan,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 średniej wielkości pomidory,
- 3 łyżki oliwy,
- sok z 1/4 cytryny,
- kilka rodzynek,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 1 łyżeczka cukru brązowego,
- liść laurowy,
- garść natki pietruszki,
- sól.

Wykonanie:














  1. Cebulę siekamy, ząbki czosnku zgniatamy.
  2. Bakłażana kroimy na pół, wydrążamy, posypujemy solą i odstawiamy.
  3. Na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę z czosnkiem.
  4. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię.
  5. Dusimy około 5-7 minut. Przyprawiamy i dorzucamy natkę pietruszki. Mieszamy.
  6. Bakłażany wycieramy ręcznikiem papierowym. Nakładamy do nich farsz. Układamy na patelni i zalewamy ok. 1,5 szklanki wody.
  7. Przykrywamy i dusimy do miękkości ( ok. 25 minut ).
  8. Następnie studzimy.
  9. Podajemy polane odrobiną oliwy z oliwek i posypane świeżą natką.




Smacznego :)
K.

5 komentarzy:

  1. Super! Bardzo mi się podoba i już mi smakuje:) Muszę zapolować na bakłażany;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, ostatnio ciągle krążę wokół bakłażanów, ale nie mogę kupić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja wczoraj kupilam:0 wiec dzis wieczorem bedzie uczta:) bardzo smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również bardzo lubię to danie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nadzienie zapowiada się pysznie, więc to danie na pewno dla mnie, choć ja jednak wolałabym takie cudo na ciepło :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*