Jest to turecka przystawka podawana na zimno ( moja Połówka uważa, że duże lepsze byłoby podane na ciepło - ja się nie zgadzam ;) ).
Danie jest fenomenalne, mogłabym je jeść na okrągło!
Przygotowanie: ok. 45 - 50 minut
przepis pochodzi z mojej książki z tureckimi przepisami, z paroma zmianami |
Składniki:
- 1 spory bakłażan,- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 średniej wielkości pomidory,
- 3 łyżki oliwy,
- sok z 1/4 cytryny,
- kilka rodzynek,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 1 łyżeczka cukru brązowego,
- liść laurowy,
- garść natki pietruszki,
- sól.
Wykonanie:
- Cebulę siekamy, ząbki czosnku zgniatamy.
- Bakłażana kroimy na pół, wydrążamy, posypujemy solą i odstawiamy.
- Na wysokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę z czosnkiem.
- Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dorzucamy na patelnię.
- Dusimy około 5-7 minut. Przyprawiamy i dorzucamy natkę pietruszki. Mieszamy.
- Bakłażany wycieramy ręcznikiem papierowym. Nakładamy do nich farsz. Układamy na patelni i zalewamy ok. 1,5 szklanki wody.
- Przykrywamy i dusimy do miękkości ( ok. 25 minut ).
- Następnie studzimy.
- Podajemy polane odrobiną oliwy z oliwek i posypane świeżą natką.
Smacznego :)
Super! Bardzo mi się podoba i już mi smakuje:) Muszę zapolować na bakłażany;)
OdpowiedzUsuńCiekawe, ostatnio ciągle krążę wokół bakłażanów, ale nie mogę kupić ;)
OdpowiedzUsuńa ja wczoraj kupilam:0 wiec dzis wieczorem bedzie uczta:) bardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńJa również bardzo lubię to danie.
OdpowiedzUsuńNadzienie zapowiada się pysznie, więc to danie na pewno dla mnie, choć ja jednak wolałabym takie cudo na ciepło :-)
OdpowiedzUsuń