wtorek, 4 grudnia 2012

Ciasto z żurawiną i białą czekoladą

Całkiem smaczne ciasto. Jednak to nie do końca jest mój smak. Żurawina jest rewelacyjna, jednak mąkę bym pomieszała pół na pół z pszenną i zmniejszyła ilość środków spulchniających: są wyczuwalne - czego nie lubię. Przepis pochodzi stąd.


Przygotowanie: ok. 15 minut, pieczenie ok. 50 minut



Składniki:

- 2 szklanki mąki razowej ( tu żytniej ),
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
- tabliczka białej czekolady,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki oleju,
- 2 szklanki żurawiny.

Wykonanie:


  1. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  2. Mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną wymieszać. Czekoladę posiekać, dodać do składników suchych.
  3. Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać olej, wymieszać i przelać do składników suchych. 
  4. Wymieszać, dodać żurawinę, przełożyć do keksówki.
  5. Piec około 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego 
K.




5 komentarzy:

  1. Pięknie Ci wyszło. Widzę, że z mąką żytnią też się świetnie prezentuje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo zdrowa wersja ciacha:) chyba go upiekę w oryginalnej wersji, bo ciekawa jestem jego smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę przyznać, że jednak ciasta w zdrowych wersjach jakoś do mnie nie przemawiają ;) Ale połączenie białej czekolady i żurawiny jak najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szaleję ostatnio za żurawiną i wymyślam z nią różne wariacje, też dziś piekłam ciasto z żurawiną, tylko, że tartę :-) Twój przepis zapowiada się bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. skoro piszesz, że to nie do końca Twoje smaki, to ja bym na Twoim miejscu pokroiła, zamroziła i będzie jak znalazł na dni, kiedy absolutnie i natychmiast potrzebujesz na wczoraj coś słodkiego. U mnie tak schodzą nieudane babeczki i różne inne słodkie pomyłki, bo wtedy potrzebne jest cokolwiek słodkiego, nie ważne co ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*