Przygotowanie: ok. 15 minut, pieczenie ok. 50 minut
Składniki:
- 2 szklanki mąki razowej ( tu żytniej ),- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
- tabliczka białej czekolady,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki oleju,
- 2 szklanki żurawiny.
Wykonanie:
- Piekarnik nastawić na 180 stopni.
- Mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę korzenną wymieszać. Czekoladę posiekać, dodać do składników suchych.
- Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Dodać olej, wymieszać i przelać do składników suchych.
- Wymieszać, dodać żurawinę, przełożyć do keksówki.
- Piec około 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego
K.
Pięknie Ci wyszło. Widzę, że z mąką żytnią też się świetnie prezentuje :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo zdrowa wersja ciacha:) chyba go upiekę w oryginalnej wersji, bo ciekawa jestem jego smaku:)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że jednak ciasta w zdrowych wersjach jakoś do mnie nie przemawiają ;) Ale połączenie białej czekolady i żurawiny jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńszaleję ostatnio za żurawiną i wymyślam z nią różne wariacje, też dziś piekłam ciasto z żurawiną, tylko, że tartę :-) Twój przepis zapowiada się bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńskoro piszesz, że to nie do końca Twoje smaki, to ja bym na Twoim miejscu pokroiła, zamroziła i będzie jak znalazł na dni, kiedy absolutnie i natychmiast potrzebujesz na wczoraj coś słodkiego. U mnie tak schodzą nieudane babeczki i różne inne słodkie pomyłki, bo wtedy potrzebne jest cokolwiek słodkiego, nie ważne co ;-)
OdpowiedzUsuń