Przygotowanie: ok. 20 min + ok. 50 min pieczenie
Składniki:
- 150 g białej czekolady,- 150 g miękkiego masła.
- 130 g cukru trzcinowego,
- 3 jajka,
- 140 g mąki żytniej razowej,
- 50 g mielonych migdałów,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 banany.
na wierzch:
- 50 g masła,
- 2 łyżki mąki żytniej razowej,
- 2 łyżki mielonych migdałów,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżka cynamonu,
- pół szklanki migdałów,
- płatki migdałowe do posypania.
Wykonanie:
- Czekoladę rozpuszczamy.
- Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, aż powstaje puszysta masa.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Do masy dodajemy mąkę z migdałami i proszkiem do pieczenia i roztopioną czekoladę. Mieszamy.
- W drugiej misce miksujemy 3 banany. Jednego zostawiamy.
- Bananową pulpę przekładamy do ciasta. Mieszamy.
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.
- Pozostałego banana kroimy w plasterki i wciskamy w ciasto.
- Przygotowujemy wierzch: mieszamy wszystkie składniki ( prócz płatków migdałowych ) i posypujemy ciasto
- Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut. 10 minut przed końcem można wyjąć ciasto i posypać je płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
K.
haha widzę, że ciebie też naszło na bananowe ciacho:) pięknie się zgrałyśmy:D
OdpowiedzUsuńPięknie ci wyszło i z pewnością było wspaniałe,a pryz tym nieziemsko wilgotne:D
uwielbiam ciasta bananowe a to jest jeszcze z białą czekoladą...ale narobiłaś apetytu!
OdpowiedzUsuń