czwartek, 6 grudnia 2012

Bananowe ciasto z białą czekoladą

Jak zobaczyłam przepis u Małgosi, to wiedziałam, że muszę je zrobić. Zmieniłam trochę składniki pod mojego Mężczyznę. Wyszło mokre, pyszne ciasto. Polecam wszystkim! :)


Przygotowanie: ok. 20 min + ok. 50 min pieczenie



Składniki:

- 150 g białej czekolady,

- 150 g miękkiego masła.
- 130 g cukru trzcinowego,
- 3 jajka,

- 140 g mąki żytniej razowej,
- 50 g mielonych migdałów,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 4 banany.

na wierzch:
- 50 g masła,
- 2 łyżki mąki żytniej razowej,
- 2 łyżki mielonych migdałów,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 1 łyżka cynamonu,
- pół szklanki migdałów,

- płatki migdałowe do posypania.

Wykonanie:


  1. Czekoladę rozpuszczamy.
  2. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, aż powstaje puszysta masa.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  4. Do masy dodajemy mąkę z migdałami i proszkiem do pieczenia i roztopioną czekoladę. Mieszamy.
  5. W drugiej misce miksujemy 3 banany. Jednego zostawiamy.
  6. Bananową pulpę przekładamy do ciasta. Mieszamy.
  7. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.
  8. Pozostałego banana kroimy w plasterki i wciskamy w ciasto.
  9. Przygotowujemy wierzch: mieszamy wszystkie składniki ( prócz płatków migdałowych ) i posypujemy ciasto
  10. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut. 10 minut przed końcem można wyjąć ciasto i posypać je płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
K.



2 komentarze:

  1. haha widzę, że ciebie też naszło na bananowe ciacho:) pięknie się zgrałyśmy:D
    Pięknie ci wyszło i z pewnością było wspaniałe,a pryz tym nieziemsko wilgotne:D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ciasta bananowe a to jest jeszcze z białą czekoladą...ale narobiłaś apetytu!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszystkie komentarze :*