Ostatnio byliśmy na małej imprezce u znajomych i gospodyni - Magda, podała tę o to sałatkę. Jest przepyszna. Nie mogłam odejść od miski ;).
A poza tym wyżej wymieniona Magda jest moim kulinarnym guru. Kiedy jeszcze ja grzecznie jadłam obiadki u Mamy i o gotowaniu wiele nie myślałam, Ona zachwycała mnie swoją łatwością gotowania, poruszania się w kuchni. Kiedyś krzywiłam się na pleśniowe sery - nauczyła mnie, że są dobre i aktualnie jestem fanką ;).
Za czasów licealnych, czy studenckich jadłam u Niej najlepsze śniadania. Teraz jest już Mężatką i ten Szczęściarz zajada się Jej smakołykami :)
Czas przygotowania: ok. 30 minut
środa, 31 października 2012
Chałwowe ciasto z pistacjami
Zobaczyłam przepis na chałwowe brownies i wiedziałam, że muszę zrobić coś podobnego :). Oczywiście w wersji, jaką Mąż lubi najbardziej, czyli: biała czekolada + świeży sok ananasowy + pistacje.
Bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam :)
Przygotowanie: 35 min + odmoczenie i łuskanie pistacji ( jeśli nie mamy gotowych )
Bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam :)
Przygotowanie: 35 min + odmoczenie i łuskanie pistacji ( jeśli nie mamy gotowych )
wtorek, 30 października 2012
Dyniowe, korzenne muffiny
Miałam nie robić tych muffinek. Jednak wzięliśmy się za wycinanie dyni i nastrój wziął górę :)
Przygotowanie: pieczenie: 25 minut, pieczenie dyni: 20 minut, reszta, ok. 10 - 15 minut
Przygotowanie: pieczenie: 25 minut, pieczenie dyni: 20 minut, reszta, ok. 10 - 15 minut
poniedziałek, 29 października 2012
Ciasto jogurtowo - brzoskwiniowe z żurawiną
Szybkie ciacho, bez miksera. Moja Połówka zajada na podwieczorki i mówi, że pyszne :).
Przygotowanie: ok. 10 minut, pieczenie: 55 minut
Przygotowanie: ok. 10 minut, pieczenie: 55 minut
niedziela, 28 października 2012
Organic Corner Food Store & Bistro i Szara Eminencja
W zeszłym tygodniu odwiedziłam dwa ciekawe miejsca. Jedno na warszawskim Mokotowie, przy ulicy Chodkiewicza 8: Organic Corner - Food Store & Bistro oraz Szarą Eminencję w podwarszawskim Piasecznie przy ulicy Sienkiewicza 11.
Pierwszy lokal, czyli Organic Corner, jest świetnym miejscem na zrobienie zakupów. Kupiłam sporo rzeczy, z których nie miałam okazji jeszcze wszystkich użyć, ale na przykład: śmietana - pierwsza klasa, kiełbaska - Mężczyzna zachwycony, musli - mega :). Żałuję, że nie kupiłam sera żółtego, wyglądał bosko :). Czekam też na zjedzenie camemberta Słupski chłopczyk, który grzecznie czeka w lodówce. Wybór jest ogromny :). Jedzenie eko smakuje na prawdę lepiej! :) Czekam, aż otworzą sklep on - line, bo na Mokotów kawałek drogi mam.
Po porannych zakupach wybrałam się na obiad do Szarej Eminencji. Pomysłowi właściciele przerobili stare kino na świetną restaurację. Wygląda to bardzo przyjemnie, ciepło i zachęcająco. Obsługa przemiła, szybka i sprawna. Jadłam krem z pomidorów i naleśniki ze szpinakiem. Obydwa dania pierwsza klasa! Jako fanka pomidorowej mogłabym jeść tę zupę na okrągło :). Oprócz świetnego jedzenia, lokal codziennie oferuje różne atrakcje. Jeśli mieszkacie w okolicy lub będziecie przejazdem to zachęcam do odwiedzenia Szarej Eminencji. Mimo, że mieszkam na drugim końcu Warszawy - postaram się częściej tam bywać :).
Na fejsbukowym profilu jest codzienna informacja o lunchach w dobrej cenie :)
fot. https://www.facebook.com/pages/Organic-Corner-Food-Store-Bistro/297212496967533?fref=ts |
fot.https://www.facebook.com/Eminencja?fref=ts |
fot. https://www.facebook.com/pages/Organic-Corner-Food-Store-Bistro/297212496967533?fref=ts |
fot. https://www.facebook.com/pages/Organic-Corner-Food-Store-Bistro/297212496967533?fref=ts |
fot. https://www.facebook.com/pages/Organic-Corner-Food-Store-Bistro/297212496967533?fref=ts |
fot. https://www.facebook.com/pages/Organic-Corner-Food-Store-Bistro/297212496967533?fref=ts |
Po porannych zakupach wybrałam się na obiad do Szarej Eminencji. Pomysłowi właściciele przerobili stare kino na świetną restaurację. Wygląda to bardzo przyjemnie, ciepło i zachęcająco. Obsługa przemiła, szybka i sprawna. Jadłam krem z pomidorów i naleśniki ze szpinakiem. Obydwa dania pierwsza klasa! Jako fanka pomidorowej mogłabym jeść tę zupę na okrągło :). Oprócz świetnego jedzenia, lokal codziennie oferuje różne atrakcje. Jeśli mieszkacie w okolicy lub będziecie przejazdem to zachęcam do odwiedzenia Szarej Eminencji. Mimo, że mieszkam na drugim końcu Warszawy - postaram się częściej tam bywać :).
Na fejsbukowym profilu jest codzienna informacja o lunchach w dobrej cenie :)
fot. https://www.facebook.com/Eminencja?fref=ts |
fot. https://www.facebook.com/Eminencja?fref=ts |
fot. https://www.facebook.com/Eminencja?fref=ts |
fot. https://www.facebook.com/Eminencja?fref=ts |
Ciasteczka orzechowe z żurawiną
Napisanie posta zajmuje duuużo więcej czasu niż przygotowanie ciasteczek. Zapraszam do kuchni :)
Przygotowanie: 30 minut
Przygotowanie: 30 minut
sobota, 27 października 2012
Zupa ogórkowa
Tradycyjna polska zupa. W każdym domu inna, zależnie od upodobań. Ta moja robiona pod mojego Mężczyznę.
Przygotowanie: ok. 2 h z przygotowaniem
Przygotowanie: ok. 2 h z przygotowaniem
piątek, 26 października 2012
czwartek, 25 października 2012
Polędwiczka wieprzowa zapiekana pod orzechową kruszonką
Bardzo proste danie, podane przez Panią Dietetyk. Jest tak smaczne, że warto się nim podzielić.
Przygotowanie: ok. 10 min, 45 minut pieczenie,
Przygotowanie: ok. 10 min, 45 minut pieczenie,
środa, 24 października 2012
Ciasteczka migdałowe z żurawiną
Dużo mam zmartwień ostatnio, więc w najbliższym czasie mogę piec sporo różnych ciasteczek. Jedyny sposób na pełen relaks to siedzenie w kuchni wieczorami:)
Przygotowanie: 30 minut
Przygotowanie: 30 minut
wtorek, 23 października 2012
Ciasteczka orzechowe
Z Mężczyzną jest czasem jak z dzieckiem. Szłam po coś do kuchni i nagle słyszę z pokoju: "A po co tam idziesz?", coś tam powiedziałam, co nie było dla Niego zadowalającą odpowiedzią. Okazało się, że ktoś tu miał ochotę na ciasteczka. Chwila w kuchni i po 30 minutach Mężczyzna otrzymał swoje ciasteczka. Akurat był czas podwieczorku ( nawet jak grzeszymy na diecie to pory posiłków zawsze trzymamy i nie podjadamy pomiędzy ), wciągnął w szybkim tempie parę ciastek, po czym powiedział: "dobre, ale bez żurawiny, już mnie nie kochasz?"...
Mimo wszystko super ciacha, polecam :). Kolejne będą już z żurawiną :)
Przygotowanie: do 10 minut, pieczenie 20 minut.
Mimo wszystko super ciacha, polecam :). Kolejne będą już z żurawiną :)
Przygotowanie: do 10 minut, pieczenie 20 minut.
Żurek na domowym zakwasie
W moim domu obowiązkowa zupa w jesienno - zimowym menu. Polecam zakwas robić samodzielnie, to żadna robota, a chociaż wiemy co jemy :)
Przygotowanie: ok. 1,5 godziny + 3 dni na zakwas
Przygotowanie: ok. 1,5 godziny + 3 dni na zakwas
poniedziałek, 22 października 2012
Turecki kebab z duszonymi warzywami
Danie gościło u mnie ostatnio dwa razy. Raz z wołowiną, raz z jagnięciną. Zdecydowanie polecam to drugie mięsko :)
Przygotowanie: ok. 2h
Przygotowanie: ok. 2h
niedziela, 21 października 2012
Burrito z kurczakiem i kukurydzą
Pamiętajcie, jak się łamie dietę, należy zrobić to dobrze :).
W ten o to sposób powstało dzisiejsze danie.
M. za mną chodził, i marudził, że ma ochotę na coś niezdrowego.
Powstało burrito:
Przygotowanie: ok. 45 minut
W ten o to sposób powstało dzisiejsze danie.
M. za mną chodził, i marudził, że ma ochotę na coś niezdrowego.
Powstało burrito:
Przygotowanie: ok. 45 minut
piątek, 12 października 2012
Baklava
Wydawało mi się, że baklava jest bardzo ciężka do zrobienia w warunkach domowych. Nie, jeśli kupimy gotowe ciasto filo! :) Wtedy praca jest szybka i przyjemna. Na przyszłość zrezygnuję z orzechów włoskich, zastąpię je laskowymi lub samymi pistacjami. Orzechy włoskie zabijają troszkę smak tego ciasta.
Uprzedzam, że jest to bomba kaloryczna. Zjemy jeden kawałek i przez miesiąc możemy nie ruszać nic słodkiego :).
Przygotowanie: 20 minut, pieczenie: 50 minut
Uprzedzam, że jest to bomba kaloryczna. Zjemy jeden kawałek i przez miesiąc możemy nie ruszać nic słodkiego :).
Przygotowanie: 20 minut, pieczenie: 50 minut
czwartek, 11 października 2012
Hummus
Uwielbiam hummus. Do warzywek, pity czy na kanapkę. Dawno go nie robiłam, jednak ostatnio mi się przypomniał.
Jest cudowny. Polecam !
Przygotowanie: ok. 10 minut, gotowanie: 1,2 godziny, namaczanie - cała noc
Jest cudowny. Polecam !
Przygotowanie: ok. 10 minut, gotowanie: 1,2 godziny, namaczanie - cała noc
Zupa grzybowa
Bardzo prosta jesienna zupa. U mnie powstała przypadkowo, nie było jej w planie, ale M. tak przychodził do kuchni i tylko coś mówił pod nosem o zupce grzybowej. Wyjęłam szybko jakieś udka z zamrażarki i zrobiłam zupkę, która mimo tego, że za rzadkimi zupami ( prócz pomidorowej z własnego przecieru ) nie przepadam, bardzo mi smakowała!
Przygotowanie: razem z gotowanie ok. 1,5 h
Przygotowanie: razem z gotowanie ok. 1,5 h
środa, 10 października 2012
Muffiny czekoladowe z orzechami
Muffinki powstałe dość szybko, jako mini prezent ( przeważnie tak u mnie bywa z tymi ciachami ). Mocno czekoladowe, mało słodkie.
Przygotowanie: 10 minut + pieczenie 20 minut
Przygotowanie: 10 minut + pieczenie 20 minut
wtorek, 9 października 2012
Grzybki marynowane
Przepis od mojej Mamy. Moim zdaniem najlepsze grzybki ever!
Grzybobranie nam poszło całkiem dobrze - udało się zrobić 3 słoiki grzybków, sos grzybowy i zupkę. Wszystko robiłam jednocześnie, tuż po powrocie z lasu ( + w tym samym czasie zupkę dyniową ). Uwielbiam kucharzyć, ale było to wszystko ponad moje siły... Polecam robienie przerw podczas pracy:)
Przygotowanie: razem z gotowaniem ok. 1,5 godziny
Grzybobranie nam poszło całkiem dobrze - udało się zrobić 3 słoiki grzybków, sos grzybowy i zupkę. Wszystko robiłam jednocześnie, tuż po powrocie z lasu ( + w tym samym czasie zupkę dyniową ). Uwielbiam kucharzyć, ale było to wszystko ponad moje siły... Polecam robienie przerw podczas pracy:)
Przygotowanie: razem z gotowaniem ok. 1,5 godziny
Krem z dyni i marchewki
Bardzo szybka zupka krem. Jeden z moich ulubionych smaków jesieni i zimy ( zawsze dynię mrożę obraną w kawałkach ).
Przygotowanie: poniżej 40 minut
Przygotowanie: poniżej 40 minut
poniedziałek, 8 października 2012
Żurawina
Bardzo lubię żurawinę. Jak na słoiku tej kupnej przeczytałam etykietę to się bardzo zdziwiłam. Taki dżemik robi się przecież tylko z owoców i cukru... Jest banalny w wykonaniu i każdy da sobie z tym radę. POLECAM!
Przygotowanie: ok. 30 minut
Przygotowanie: ok. 30 minut
piątek, 5 października 2012
Dyniowe curry z wołowiną
Zainspirowała mnie Shinju swoim przepisem na curry z dyni i cukinii. Już od jakiegoś czasu chciałam zacząć sezon dyniowy, jednak dynia, którą mam jest tak piękna, że nie mam serca jej pokroić. Kupiłam więc nową. Na zimne dni danie idealne :)
Przygotowanie: ok. 10 minut, duszenie: 50 minut
Przygotowanie: ok. 10 minut, duszenie: 50 minut
czwartek, 4 października 2012
Sałata rzymska nadziewana serkiem kozim z dodatkami
Nie miałam pomysłu na obiadek. Zapomniałam wcześniej przygotować, a jeść trzeba :). Poszłam do lodówki, zrobiłam mały przegląd i powstało coś przepysznego. Ja zmieściłam w brzuszku 2 listki na lunch, jednak potrawa nadaje się bardziej jako przystawka. Niestety nie miałam szczypiorku, a do danego przepisu BARDZO by pasował! Polecam wszystkim!
Przygotowanie: < 10 minut
Przygotowanie: < 10 minut
środa, 3 października 2012
Zapieczone caprese z cukinią
Świetna propozycja na lunch, obiad czy kolację. Alternatywa dla zwykłej caprese.
Przygotowanie: < 15 minut, pieczenie 40 minut
Przygotowanie: < 15 minut, pieczenie 40 minut
wtorek, 2 października 2012
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Sezon w pełni. Śliwki są teraz najlepsze. Ciasto upiekłam z prozaicznego powodu. Brakowało mi zapachu takiego placka drożdżowego rozchodzącego się po domu.
Przepis z mojego zeszytu, wielokrotnie przerabiany, aż wyszedł dla mnie idealny, bardzo puszysty placek. Każdy ma swój sposób i swój przepis na najlepsze drożdżowe. Jeśli nie, to do ciast z owocami polecam swój.
Przygotowanie: 30 - 40 minut + 2h wyrastanie + 35- 40 minut pieczenie
Przepis z mojego zeszytu, wielokrotnie przerabiany, aż wyszedł dla mnie idealny, bardzo puszysty placek. Każdy ma swój sposób i swój przepis na najlepsze drożdżowe. Jeśli nie, to do ciast z owocami polecam swój.
Przygotowanie: 30 - 40 minut + 2h wyrastanie + 35- 40 minut pieczenie
Duszone podudzia kurczaka
... czyli obiad na dwa dni.
Słabo się czuje. Najchętniej nie wychodziłabym spod koca. Praca trochę zaniedbana, złe samopoczucie nie do końca pozwala myśleć... Ale Mąż jeść musi :). W takich chwilach stawiam na duszone potrawy, które wiele ode mnie nie wymagają. Ja osobiście nie lubię mięsa z kością i ze skórą, ale M. za to bardzo lubi. Na zimne dni to idealny obiadek.
Przygotowanie: 2 h w tym duszenie 1,5h
Słabo się czuje. Najchętniej nie wychodziłabym spod koca. Praca trochę zaniedbana, złe samopoczucie nie do końca pozwala myśleć... Ale Mąż jeść musi :). W takich chwilach stawiam na duszone potrawy, które wiele ode mnie nie wymagają. Ja osobiście nie lubię mięsa z kością i ze skórą, ale M. za to bardzo lubi. Na zimne dni to idealny obiadek.
Przygotowanie: 2 h w tym duszenie 1,5h
poniedziałek, 1 października 2012
Karniyarik
czyli po prostu bakłażany nadziewane mielonym mięsem. Bardzo udana propozycja lunchowa. Polecam :)
Przygotowanie: ok. 40 minut
Przygotowanie: ok. 40 minut
Subskrybuj:
Posty (Atom)