wtorek, 31 lipca 2012

Burgery dietetycznie

Mój Mężczyzna uwielbia hamburgery. Na diecie też coś takiego można zjeść, tylko nieco inaczej ;)


Przygotowanie: < 20 minut
+ marynowanie mięsa: parę godzin

Surówka z białej kapusty z kukurydzą

Szybka surówka, pasująca chyba do wszystkiego. Dla lubiących majonez polecam zastąpić nim olej z pestek winogron.



Przygotowanie: < 10 minut
Opcjonalne odstanie kapusty: ok. 30 minut


poniedziałek, 30 lipca 2012

Pełnoziarnisty makaron z kurkami i suszonymi pomidorami

Od kiedy nie możemy robić sosów do makaronu na bazie śmietany, sera czy mięsa zaczęło się wymyślanie i eksperymentowanie. Przyznam szczerze, że lepszego makaronu w życiu nie jadłam. Czekam z niecierpliwością do następnego tygodnia, kiedy znów będziemy mogli zjeść taki obiadek :-)))))))



Przygotowanie: ok. 30 - 40 minut



niedziela, 29 lipca 2012

Koktajl ananasowo - melonowy

Praktycznie codziennie na podwieczorek pijemy własnoręcznie przygotowany sok z owoców. Dziś super połączenie: ananas i melon. Owoce niskokaloryczne i zdrowe :).
Ananas: "(...) pokonuje niestrawność, ból brzucha, kolkę, a dodatkowo regeneruje i wzmacnia organizm, dostarczając mnóstwo witamin (w tym duże ilości witaminy C) i składników mineralnych. Osoby dbające o linię na pewno ucieszy fakt, że ananas jest niskokaloryczny, a ponadto jest źródłem unikalnego zestawu enzymów oraz kwasów owocowych, które przyspieszają spalanie tłuszczu z organizmu. "

Melon:"(...) jest owocem niskokalorycznym i bogatym w wit. A i C oraz składniki mineralne, zwłaszcza potas i beta-karoten. Wszystkie odmiany melonów łagodnie stymulują pracę nerek oraz działają przeczyszczająco i moczopędnie. Dieta z melonów natomiast zalecana jest osobom, którym po długiej chorobie potrzebna jest rekonwalescencja. Melon to także owoc poprawiający nastrój i koncentrację, dlatego ci, którzy prowadzą stresujący tryb życia lub łatwo irytują się, powinni włączyć melona do swojego codziennego menu. Zjedzony przed snem poprawia jego jakość."




Przygotowanie: < 10 minut



sobota, 28 lipca 2012

Mocno czekoladowe muffiny z wkładką ;)

Dlaczego akurat takie muffinki. Po pierwsze: Mąż nie lubi czekoladowych, więc go nie kusi, po drugie: zostało mi trochę serka z wczorajszego sernika, po trzecie: jakiś czas temu Materne przesłało mi  konfiturę wiśniową - w końcu nadarzyła się okazja do wypróbowania, a po czwarte: czasem trzeba rozpieszczać znajomych :)



Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 25 minut


piątek, 27 lipca 2012

Sernik urodzinowy

Miał być tort, ale przy diecie nie chciałam robić smaka mojej Połówce. Stanęło na serniku :). Mati, znana też jako Segritta  miała wczoraj 30ste urodziny. Ja od niej dostałam przegenialny prezent, już niedługo przenoszę się na swoją stronę, którą stworzyła. Ja Jej chociaż troszkę osłodzę życie :) 




Przygotowanie: ok. 40 minut, pieczenie 60 minut.

Tajska zupa z kurczakiem

Zupka znana jako Tom Ka Gai. Bardzo smaczna, aromatyczna. Banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Raz w tygodniu mamy dzień dziecka i możemy zjeść dowolną zupę, tym razem padło na tajską.


Przygotowanie: ok. 30 - 40 min + opcjonalnie gotowanie rosołu

Przepis wzięłam ze strony: [ klik ], zmieniając proporcje. Zupę najlepiej przygotować rano, żeby miała czas odstać i przejść przyprawami. Podczas lata najlepiej podawać letnią. Trawę cytrynową zostawić w garnku, nie podawać w zupie.


środa, 25 lipca 2012

Grillowany łosoś na rukoli

Takie obiady mogę jeść codziennie. Szybki w przygotowaniu, bardzo smaczny.


Przygotowanie: < 20 minut,
Marynowanie: najlepiej całą noc


wtorek, 24 lipca 2012

Sałatka z rukoli z arbuzem i grillowanym kurczakiem

Minął tydzień od rozpoczęcia diety. Przed nami jeszcze parę miesięcy :). Na początku, jak otrzymałam od Pani Dietetyk rozpisane posiłki, to się załamałam - chyba nie było nic, co lubię. Jednak dobrze M. to podsumował: " panią dietetyk ktoś powinien jeszcze gotować nauczyć" ;). Tak się sprawy potoczyły, że wysyłam ciągle maile z zapytaniami: czy mogę zmienić to na to, czy mogę połączyć to z tamtym i na większość moich propozycji otrzymuję pozytywną odpowiedź. Uczę się powoli o co chodzi w tym zdrowym żywieniu, jak łączyć produkty i pomysłów w główce mam coraz więcej.
Dziś powstał mój obiad marzenie. Połączenie idealne. Niebo w gębie. Polecam wszystkim :)


Przygotowanie: <20 minut,
Marynowanie: minimum godzina - najlepiej jednak ( jak zawsze ) cała noc


Kurczak Tikka Masala

Kuchnia indyjska jest bardzo aromatyczna i bardzo smaczna. Kurczaka Tikka Masala robi się bardzo prosto, bardzo szybko ( trzeba tylko trochę pomarynować mięso ) i z ogólnodostępnych składników. Inspirowałam się przepisem ze strony: [klik], jednak zmieniłam proporcje pod mojego M., który lubi jak jest dużo sosu ;).


Niestety nie mam zdjęć gotowej, podanej potrawy, ponieważ było to danie, które zostawiłam swojej Połówce i jego koledze, gdy miałam wychodne ;). Sami sobie nakładali :).

Przygotowanie: <30 minut
Marynowanie: najlepiej całą noc.


poniedziałek, 23 lipca 2012

Pieczony dorsz

Przyznam szczerze. Nie lubię ryb. Smażonych i pieczonych. Wyjątek to sushi, które uwielbiam, stek z tuńczyka czy łosoś. Ta rybka też mi nie smakowała ( genialna reklama ;) ), natomiast mojej Połówce bardzo :). Dla wielbicieli ryb to świetna pozycja :).
Dlaczego dorsz? Tata, jako wędkarz pasjonat ( większy chyba jednak pasjonat jedzenia ryb ;) i pasjonat koleżeńskiego spożywania różnych trunków :-P ) regularnie jeździ z kolegami łowić dorsze i potem mamy pół zamrażarki tych rybek ;).


Przygotowanie: <10 minut
Pieczenie: 35-40 minut
Marynowanie: min. 30 minut


Schab pieczony z czosnkiem i ziołami

Jeden z naszych dietetycznych obiadków. Za schabem pieczonym nie przepadam, ale ten wyszedł dobry ;). Jeśli chodzi o wieprzowinę pozostanę jednak wierną fanką polędwiczki  ;).


Przygotowanie: <10 minut
Pieczenie: ok. 40 minut
Marynowanie: najlepiej całą noc.

sobota, 21 lipca 2012

Chłodnik

Jakiś czas temu, podczas upałów zobaczyłam u Panny Malwinny chłodnik. Chodził za mną od dawna, ale, że M. nie lubi zup na zimno to cały czas się wzbraniałam przed zrobieniem.
W końcu stwierdziłam, że Mama ma na działce botwinkę i inne składniki na tę tradycyjną zupkę i że pora zrobić. Wyszedł oczywiście bardzo dobry :). Polecam na ciepłe dni.


Przygotowanie: ok. 30 minut + chłodzenie


piątek, 20 lipca 2012

Szpinak z fetą

Danie jeszcze sprzed diety. Powstało w momencie, gdy nie było w domu nic do jedzonka, a obiad jakis trzeba było zjeść. Po przejrzeniu lodówki i zamrażarki udało się coś stworzyć. Wyszło pysznie!  :)
Dobre danie samodzielne, z bagietką czy makaronem.


Przygotowanie: <30 minut


czwartek, 19 lipca 2012

Krem pomidorowo - warzywny

Na tę kolację czekałam od tygodnia,od momentu gdy tylko zobaczyłam rozpisaną dietę. W tej pozycji było napisane: "dowolna zupa". M. zażyczył sobie ogórkową, a że ja nie jestem wielką fanką tej zupy postanowiłam podkraść trochę bulionu i warzyw z wywaru na jego ogórkową i zrobić sobie jakiś sycący krem ;),
Nie robiłam zdjęć podczas przygotowań, ponieważ nie spodziewałam się tak pysznego posiłku:).


Przygotowanie: ok. 30 minut


poniedziałek, 16 lipca 2012

Quiche ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Dawno mnie tu nie było, dużo chorowania, teraz dieta, dalej chorowanie.
Przez weekend miałam dietę oczyszczającą i straciłam 6 kg - niestety to tylko woda ;).
Przykładowy dzień z takiej diety:
śniadanie: 4 plasterki chudego białego sera i ogórek gruntowy,
II śniadanie: 4 morele,
obiad: pół pieczonej piersi z kurczaka ( pojedynczej, bez polędwiczki ),
podwieczorek: banan,
kolacja: pół jogurtu naturalnego + 3 śliwki suszone + łyżka otrębów owsianych.
Dziś zaczynam dietę właściwą, więc będzie odrobinę ciekawiej.
Mimo wszystko, mam jeszcze parę zaległych przepisów, które nie są light, jednak w najbliższym czasie na blogu będą znajdować się przepisy z mojej diety ( chyba, że coś dla znajomych będę pichcić ;) ).


Przygotowanie: ok. 1,5 - 2 h

Składniki:

forma na tartę o średnicy 28 - 30 cm 
ciasto:
- 250 g mąki,
- 120 g masła,
- jajko + żółtko,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- łyżka wody,
- szczypta soli i cukru.
farsz:
- 0,5 kg świeżego szpinaku ( użyłam baby ),
- opakowanie sera feta,
- pół słoika suszonych pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- śmietanka 30 % - opakowanie 300 g,
- 3 jajka,
- 3 żółtka,
- pieprz,
- mozzarella na wierzch ( ok. 100 g ).


Wykonanie:

Ciasto najlepiej wyrobić rano i odłożyć do lodówki ( albo i dzień wcześniej ). Danie jest bardzo smaczne i na ciepło i na zimno ( nadaje się na różnego rodzaju imprezy ).


  1. Masło pociąć w kostkę. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić, uformować spłaszczoną kulę i odłożyć do lodówki na minimum pół godziny, a najlepiej parę godzin.
  2. Za dalsze czynności najlepiej się wziąć ok. 2 h przed podaniem.
  3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i układamy w natłuszczonej formie. Wbijamy w paru miejscach widelec. Wkładamy do lodówki. na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy.
  4. Piekarnik nastawiamy na ok. 200 stopni.
  5. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
  6. Wyjmujemy i piekarnik przestawiamy na 250 stopni.
  7. Szpinak myjemy.
  8. Czosnek wyciskamy/kroimy. Fetę kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na pół.
  9. Śmietanę, jajka, żółtka, pieprz oraz czosnek mieszamy. 
  10. Dorzucamy resztę składników i delikatnie mieszamy.
  11. Wykładamy na ciasto. Posypujemy pokrojoną mozzarellą.
  12. Pieczemy 30 minut.
Smacznego :)
K.



Tarty wytrawne i na słodko

wtorek, 10 lipca 2012

Francuska zupa cebulowa

Rozchorowałam się, więc pozwoliłam sobie zrobić zupkę kompletnie nie pasującą do aktualnych upałów. Czynnikiem dominującym była też zawartość lodówki ;). Przepis kiedyś wypatrzyłam w bliżej mi nie znanej gazecie ( chyba Logo ;) ), pamiętam tylko, że była daniem idealnym na kaca ;). Oczywiście proporcje i skład trochę pozmieniałam.



Przygotowanie: >60 minut


środa, 4 lipca 2012

Quiche po polsku ;)

Quiche czyli po prostu Kisz :). Bardzo fajna potrawa, która jest idealna na zimno. W tym przepisie przedobrzyłam i zrobiłam po swojemu znane Quiche Lorraine, ponieważ akurat gotowałam dla Mężczyzn.


Przygotowanie: ok. 2-3 godzin


wtorek, 3 lipca 2012

Prosciutto e Melone

Coś dla Melonożerców :) - pyszna włoska przekąska, idealna na lato. Bardzo ważne jest to, aby melon był dojrzały oraz szynka parmeńska jakościowa dobra. Żadnych podróbek :)
Można podawać samodzielnie lub z dressingiem z octu balsamicznego z Modeny.


Przygotowanie: <10 minut

Składniki:

- szynka parmeńska,
- melon.

Wykonanie:


  1. Melona czyścimy i obieramy ( dobrze jest go wcześniej schłodzić w lodówce ).
  2. Dzielimy na części, każdą owijamy plastrem szynki parmeńskiej.
  3. Można polać octem balsamicznym, bądź dressingiem balsamicznym.


Tak przygotowanego melona można zapiec, też wychodzi super :)

Smacznego :)
K.

Tarta z kremem budyniowym i jagodami

Wyjazdowy weekend się skończył. Wróciliśmy bardziej zawiedzeni niż zadowoleni. Turystyka w Polsce to chodzenie po straganach i kupowanie obciachowych pierdół, nikomu do niczego niepotrzebnych... Wszędzie tłumy. Gastronomia także pozostawia wiele do życzenia...

Przejdźmy do sedna: przerwa w gotowaniu była, więc ruszamy z tartą :). Akurat zrobiłam wersję z galaretką ze względu na wysoką temperaturę ( fajnie jakby ciasto pożyło chwilkę ) oraz na upodobania mojego M.



Przygotowanie: ok. 2 godzin