Ulubiony obiad mojego M. Mógłby to jeść bez przerwy :). Oczywiście lepsze steki są z polędwicy, jednak ligawa daję radę :).
Przygotowanie: ok. 20 - 30 minut
czwartek, 28 czerwca 2012
środa, 27 czerwca 2012
Oreo cheesecake
Ciasto bardzo proste, a wygląda znakomicie. Smakuje podobno też nieźle :).
Ten sernik jest bardzo łatwy w wykonaniu, polecam wszystkim :)
Przygotowanie: <25 minut,
Pieczenie: 60 minut
Tarta ze szparagami i serem ricotta
Trochę oszukana tarta, bo na szybko i z ciasta francuskiego. Jednak bardzo smaczny i ciekawy obiad :)
Przygotowanie: <20 minut,
Pieczenie: 20 - 25 minut
Przygotowanie: <20 minut,
Pieczenie: 20 - 25 minut
wtorek, 26 czerwca 2012
Tagliatelle z polędwicą wieprzową, gorgonzolą i kurkami
Czasu w tym tygodniu na przygotowanie obiadu jest i będzie mało, więc będą same szybkie propozycje;).
Przygotowanie: <30 minut
Przygotowanie: <30 minut
poniedziałek, 25 czerwca 2012
niedziela, 24 czerwca 2012
Śniadanie Mistrza # 4 - Jajka sadzone z boczkiem i kurkami z piekarnika
To śniadanie chodziło mi po głowie od kiedy jakiś czas temu zobaczyłam coś podobnego na zupie. Dziś M. miał przyjemność skosztować. Podobno super :)
Przygotowanie: <10 minut
Pieczenia: 10 - 20 minut
sobota, 23 czerwca 2012
Śniadanie Mistrza #3 - jajecznica z kurkami
Pojawiły się kurki, więc najwyższa pora zrobić z nich użytek :). M. dziś na śniadanko otrzymał jajeczniczkę z kurkami :)
Przygotowanie: 15 minut, z myciem grzybów: 25 minut
Przygotowanie: 15 minut, z myciem grzybów: 25 minut
piątek, 22 czerwca 2012
Burrito z chorizo
Tak mojemu M. smakowało poprzednie burrito, że danie wchodzi w menu domowe i zaczynamy eksperymentować:).
Przygotowanie: 30 - 40 minut
Przygotowanie: 30 - 40 minut
Może ktoś pomoże?
Mały offtopic. Wczoraj adoptowałam już drugiego psiaka z Fundacji Azylu pod Psim Aniołem. Zapraszam na relację : http://segritta.pl/wez-badz-czlowiekiem-adoptuj-psa/
Może znajdą się jakieś dobre serduszka :)
Może znajdą się jakieś dobre serduszka :)
Muffinki z truskawkami
Mocno śmietankowe muffinki z truskawkami. Podobno bardzo dobre, przyznam szczerze, że nie spróbowałam :).
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 20 minut
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 20 minut
czwartek, 21 czerwca 2012
środa, 20 czerwca 2012
wtorek, 19 czerwca 2012
Burrito z polędwiczką wieprzową i warzywami
Ulubione przyprawy, sporo warzyw :). Uwielbiamy kuchnię meksykańską :). Akurat to danie jest całkowitym moim wymysłem, nie sądzę, abyśmy spotkali coś takiego w Ameryce Południowej ;)
Przygotowanie: 40 minut
Marynowanie: min. 2 h
Przygotowanie: 40 minut
Marynowanie: min. 2 h
Jagodzianki :)
Jagodzianki to smak i zapach lata... Przypominają dzieciństwo. Nie mogłam się powstrzymać, aby je zrobić...
Przepis pochodzi z niezawodnych Moich Wypieków, z moimi drobnymi zmianami.
Przygotowanie: ok. 60 min ( sumarycznie )
Wyrastanie: ok. 2,5 - 3 h ( sumarycznie )
Pieczenie: 15 - 20 minut
Przepis pochodzi z niezawodnych Moich Wypieków, z moimi drobnymi zmianami.
Przygotowanie: ok. 60 min ( sumarycznie )
Wyrastanie: ok. 2,5 - 3 h ( sumarycznie )
Pieczenie: 15 - 20 minut
poniedziałek, 18 czerwca 2012
Polędwiczka wieprzowa z porami
Dawno nie robiłam tego obiadu, a jest jednym z moich ulubionych. Polecam wszystkim bez wyjątku :)
Przygotowanie: 40 minut
Przygotowanie: 40 minut
Raspberry & blueberry cheesecake
Czyszczenia zamrażarki ciąg dalszy ;). Dziś wykańczam borówki i część malin, z utęsknieniem czekając na te świeże - prosto z ogródka Rodziców. Nie ukrywam, że do ciast lubię używać mrożonych owoców, ponieważ nie rozpadają się w trakcie mieszania i ciasto w środku ładniej wygląda.
Przygotowanie: ok. 40 minut
Pieczenie: 60 minut
Przygotowanie: ok. 40 minut
Pieczenie: 60 minut
Pizza włoska po polsku
Tytuł mówi sam za siebie. Pychota :)
Przygotowanie: ok. 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Czas na wyrośnięcie ciasta: 24h
Przygotowanie: ok. 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Czas na wyrośnięcie ciasta: 24h
sobota, 16 czerwca 2012
Indyk faszerowany pieczoną papryką, suszonymi pomidorami i wędzonym serem żółtym
Wędlinek ciąg dalszy. Tym razem postawiłam na pieczoną paprykę :)
Przygotowanie: 15 minut,
Pieczenie: 70 min ( + wcześniej 30 min papryka )
Przygotowanie: 15 minut,
Pieczenie: 70 min ( + wcześniej 30 min papryka )
Blueberry cheesecake
Idzie sezon na borówki, a mi w zamrażarce zalegają jeszcze zeszłoroczne. Tak właśnie powstał ten sernik :)
Przygotowanie: ok. 40 minut
Pieczenie: 60 minut
Chłodzenie w lodówce: min. 30 minut
Przygotowanie: ok. 40 minut
Pieczenie: 60 minut
Chłodzenie w lodówce: min. 30 minut
piątek, 15 czerwca 2012
Szparagi zapiekane z sosem beszamelowym
Białe kiełbaski w cieście francuskim
Tak mi dziś wpadło do głowy, żeby je zrobić. Zobaczyłam w sklepie takie małe, parzone, białe kiełbaski i nie mogłam się powstrzymać przed zakupem. Problem jest taki, że nie lubię białej kiełbasy. Natomiast mój Królik Doświadczalny raczej zjada takie rarytasy ;). Jutro będę eksperymentować z frankfurterkami. Koledzy muszą coś mieć do jedzenia podczas meczu :)
Przygotowanie: <10 minut,
Pieczenie: ok. 30 minut
Przygotowanie: <10 minut,
Pieczenie: ok. 30 minut
Nadziane ciasto francuskie :)
Mąż mi wyjeżdża na weekend. Zawsze gdy tak się dzieje, przygotowuję mu prowiant ;). Coś co wytrzyma dwa dni i zaspokoi męski apetyt. Przeważnie pada na ciasto francuskie: z różnymi nadzieniami, parówki w cieście itp.
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: ok. 30 minut
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: ok. 30 minut
czwartek, 14 czerwca 2012
Zebra z cherry coke;)
Ciasta tego typu nazywam ciastami z niczego - składniki zawsze są w domu, a jak nie ma, to zawsze można coś zmodyfikować.
Najczęściej robię to ciasto z wodą gazowaną lub oranżadą, lecz, cóż, w domu miałam jedynie cherry coke ;).
Zebra należy do ciast z olejem, których niewątpliwą zaletą jest dość długa świeżość, nie wysychają.
Najczęściej robię to ciasto z wodą gazowaną lub oranżadą, lecz, cóż, w domu miałam jedynie cherry coke ;).
Zebra należy do ciast z olejem, których niewątpliwą zaletą jest dość długa świeżość, nie wysychają.
Lasagne z mięsem
I ponownie danie z cyklu: jak nakarmić facetów. Lasagne jest o tyle wygodnym daniem, że można je przygotować dużo wcześniej. Dobrze się też zamraża. Ale jest mega bombą kaloryczną... Ja alternatywnie zjadłam pyszną sałatkę z serem feta i
sosem vinaigrette ze świeżymi ziołami... Mniam :)
środa, 13 czerwca 2012
Sernik z mango
Miał być sernik z brzoskwiniami. Ale gdy zobaczyłam piękne, dojrzałe owoce mango to nie mogłam powstrzymać się przed zakupem, a szczególnie, że mam tu jednego takiego mangomaniaka ;).
Trochę się bałam tego połączenia smaków ale muszę przyznać, że eksperyment się udał :). Polecam :)
Antipasti - ostre papryczki z serkiem
Od razu informuję, że to nie ja robiłam te papryczki. Od zawsze jestem ich fanką i kiedyś M. stwierdził, że sam mi będzie je przyrządzał. No i kiedyś kupiliśmy słoiczki marynowanych ostrych papryczek i tak leżały w szafce parę miesięcy... Nagle wczoraj złapałam smaka na taką ostrą papryczkę z serkiem ( w głowie oczywiście obraz papryczek w Pink Flamingo ... ) i M. stwierdził, że mi je przygotuje... Niebo w gębie !!!! :)
Lunch box : Spaghetti Carbonara
Idziemy dziś na Orange Warsaw Festival, więc wrócimy późno, a jutro rano do pracy. Nie sądzę, aby chciało mi się przygotowywać jakiś lunch tuż po obudzeniu, więc zrobiłam już teraz ;)
wtorek, 12 czerwca 2012
Muffiny bananowo - brzoskwiniowe
No i jak zwykle banany przejrzały, brzoskwinie zaczęły się starzeć, trzeba było coś z tym zrobić. Powstały muffiny ;).
Sos mięsno-warzywny
Jutro goście u M., więc w planach lasagne z sosem mięsno - warzywnym, potocznie zwanym bolońskim. Sos zawsze przygotowuję dzień wcześniej, ponieważ najlepszy jest, gdy się długo dusi. A poza tym wszystkie składniki idealnie się przejdą.
Sosu można przygotować więcej i zamrozić, ponieważ przygotowanie zajmuje sporo czasu.
Sosu można przygotować więcej i zamrozić, ponieważ przygotowanie zajmuje sporo czasu.
poniedziałek, 11 czerwca 2012
Gulasz z pieczoną papryką na ciemnym piwie
Pogoda za oknem słaba, aż ma się ochotę na jakiś typowo zimowy obiad. Gulasz... do tego pieczona papryka, to musi być dobre ;)
sobota, 9 czerwca 2012
Deser brzoskwiniowo - truskawkowy z mascarpone
Deser standardowo powstał w trakcie sprzątania kuchni. Popatrzyłam na owoce i pomyślałam, żeby je przerobić troszkę :).
Mam tylko jeszcze jeden problem, KTO TO WSZYSTKO ZJE??!! ;)
Mam tylko jeszcze jeden problem, KTO TO WSZYSTKO ZJE??!! ;)
piątek, 8 czerwca 2012
czwartek, 7 czerwca 2012
Szaszłyki z grilla w polskim stylu
Jechaliśmy do znajomych na grilla, więc przygotowałam szaszłyki, niestety kompletnie zapomniałam zrobić zdjęć gotowych ;). Były pyszne, zapewniam :)
Przygotowanie: 30 minut,
Grillowanie: ok. 30 minut
Marynowanie: najlepiej całą noc.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa,- boczek w plastrach 1 paczka 150 g,
- śliwki suszone,
- 1 mała, dobra kiełbaska,
- ząbki czosnku,
- cebula,
- papryka,
- pieczarki,
- 1 mała cukinia,
- ulubione przyprawy do mięsa,
- oliwa,
- patyczki do szaszłyków.
Wykonanie:
- Mięsko myjemy, oczyszczamy i kroimy. Marynujemy z łyżce oliwy i przyprawach. Marynujemy.
- Wszystkie składniki kroimy. Śliwki zawijamy w boczek.
- Składniki po kolei nadziewamy na naoliwione patyczki.
- I pieczemy :)
Smacznego:)
K.
Jarska, wiosenna zupa szczawiowa
Zupa, która wygląda nie najlepiej, ale smakuje rewelacyjne :)
Przygotowanie: ok. 15 - 20 minut
Gotowanie: ok. 30 - 35 minut
Składniki:
(na ok. 4 l wody)- 350 g szczawiu,
- pęczek młodej włoszczyzny,
- 4 duże, młode ziemniaki,
- ziele angielskie x 4,
- liść laurowy x 4,
- pół kubeczka śmietany 18 %,
- 1 jajko,
- łyżeczka mąki pszennej,
- sól, pieprz do smaku.
- jajka na twardo do podania.
Wykonanie:
- Szczaw dokładnie umyć i przebrać z brzydkich liści.
- Włoszczyznę umyć, obrać, włożyć do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Gotować 10 min. W tym czasie umyć, obrać i pokroić ziemniaki.
- Po tych 10 minutach ziemniaki dorzucić do wywaru i gotować 15 minut.
- W tym czasie posiekać szczaw.
- Włoszczyznę i przyprawy wyjąć z zupy. Marchewkę pokroić w kostkę i wrzucić z powrotem do garnka.
- Szczaw dorzucić do zupy. Gotować ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować.
- Śmietanę pomieszać z jajkiem. Dodać łyżeczkę mąki, pomieszać, zaprawić dwoma łyżkami zupy.
- Wlać do zupy i ponownie zagotować. Przyprawić pieprzem i solą wg uznania.
- Gotowe :). Najlepiej podawać z jajkiem na twardo.
Smacznego :)
K.
Subskrybuj:
Posty (Atom)